11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

V Ženevi razprava o uporabi ubijalskih robotov

Strokovnjaki za razoroževanje iz 75 držav so danes v Ženevi začeli razpravo o omejitvah uporabe t. i. ubijalskih robotov oziroma orožja, ki lahko strelja in tudi ubija brez človeškega nadzora. Tovrstnemu orožju, ki še ni v uporabi, sicer nasprotuje nekaj deset držav in več kot 200 nevladnih organizacij.

Pobudnica kampanje proti temu orožju je mednarodna nevladna organizacija Amnesty International (AI), ki meni, da o življenju in smrti ne smejo odločati naprave. Pri tem jih podpira 26 držav, peticijo proti “ubijalskim robotom” pa je podpisalo 230 nevladnih organizacij in 3000 posameznikov, poroča nemški portal Deutsche Welle.

V kampanji upajo, da bodo v Ženevi do konca tedna dosegli dogovor o zavezujočem dogovoru na tem področju, h kateremu pozivajo zaradi hitrega tehnološkega razvoja orožja.

Nemčija in Francija medtem predlagata kodeks ravnanja s tem orožjem, ki predvideva, da bi orožje nadzoroval človek. Šele nato bi avtonomno orožje prepovedali v okviru mednarodnega prava, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine