22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

V Dolenjskih Toplicah bistveno več raka in povišanega krvnega tlaka

Razvoj Dolenjskih Toplic so zaznamovali predvsem vrelci termalne vode, ki so kraju in okolici dali poseben pečat. Soočajo se tudi z radioaktivnim plinom radonom, ki med drugim povzroča tudi pljučnega raka. Zadnji podatki o zdravju občanov pri tem kažejo, da je tudi tega več kot drugje. Hkrati je v občini bistveno več obolelih zaradi novo odkritih drugih primerov raka, bistveno nad povprečjem so tudi odkriti novi primeri raka debelega črevesja in danke. Zelo veliko je tudi prejemnikov zdravil zaradi povišanega krvnega tlaka.

 

Občina Dolenjske Toplice je ne glede na to, da se nahaja na strateško zanimivi lokaciji, za desetino manj razvita od povprečja v državi. Prirast prebivalstva je pozitiven, tudi stopnja delovne aktivnosti je precej višja od slovenskega povprečja. Višja od povprečja pa je tudi bolniška odsotnost. Če je ta v Sloveniji 14,4 delovnega dneva v letu, je bolniške v Dolenjskih Toplicah več, in sicer je vsak delovno aktivni prebivalec letno na bolniški 15,9 dneva.

Astme pri otrocih in mladostnikih v občini skoraj ne poznajo. Manj je tudi bolezni, neposredno pripisljive alkoholu. Večje od povprečja pa je število prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen. V Sloveniji ta zdravila jemlje približno vsak 20. prebivalec, v občini je to približno vsak 17. Hkrati pa je več obolelih zaradi povišanega krvnega tlaka, zdravila jemlje skoraj vsak tretji občan. Večje od povprečja je tudi število prejemnikov zdravil proti strjevanju krvi. Posledično je v občini manj srčne in možganske kapi.

Skrb vzbujajoči pa so podatki o odkritih novih primerih raka. Tega je kar za 21 odstotkov več kot v Sloveniji. Dodatno skrb vzbujajo tudi podatki o novih primerih raka debelega črevesja in danke, tega je kar za 57 odstotkov več od povprečja v državi. Za 7 odstotkov več od povprečja je tudi novih primerov pljučnega raka. Novih primerov raka dojke pa je za 5 odstotkov več od povprečja v državi.

Celoten članek preberite TUKAJ

Zadnje novice

Sorodne vsebine