21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

V Cerkljah ob Krki začetek mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2018

V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki se bo v okviru tamkajšnjega dneva odprtih vrat danes opoldne začela slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Jadranski udar – Adriatic Strike 2018. Vaja s približno 700 udeleženci iz 22 držav bo na širšem območju države in v njenem zračnem prostoru potekala do vključno sobote, 9. junija.

 

Vodja vaje in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Bojan Brecelj je na nedavni predstavitveni novinarski konferenci povedal, da bo Slovenska vojska na vojaški vaji, ki jo v Sloveniji pripravljajo sedmič zapored, s sodelovanjem zavezniških držav in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na vaji bo poleg slovenskih vojakov sodelovalo še približno 350 pripadnikov oboroženih sil Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in ZDA. Opazovalke bodo Jordanija, Turčija in Švica.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo v šestih različnih krajih po državi, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območjih Korošice in Primožev pri Kočevski Reki, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Po podatkih namestnika poveljnika 15. polka vojaškega letalstva Roberta Špernjaka bo na vaji sodelovalo 21 letal, 10 helikopterjev in dve brezpilotni letali.

Na vaji bo tudi drugič sodeloval premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nato zavezništva za Evropo.

Letala bodo v podporo usposabljanja omenjenih usmerjevalcev ognja vzletala z letališč Cerklje ob Krki in Brnik ter z italijanskih, hrvaških in madžarskih vzletišč.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje in varnega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12. uro ter med 14. in 23. uro. Na območjih usposabljanja zaradi preletov pričakujejo okrepljen hrup. Vajo bodo ob primernem vremenu končali v petek, v primeru slabega vremena pa v soboto.

Slovenska vojska ima za organizacijo in izvedbo vaje Jadranski udar 2018 na voljo 140.000 evrov. Tuji vojaški sestavi bodo svoje stroške pokrili sami, je še povedal Špernjak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine