15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Študentka biologije na kreativen način predlaga: “Lepo prosim, cepite se” in dodaja, da je veliko proticepilskih teorij biološko neverjetnih

Piše: Sara Bertoncelj

21-letna študentka biologije se je ob vseh teorijah zarote, ki se širijo po družbenih omrežjih glede cepljenja proti covidu-19, odločila, da je temu treba narediti konec, je UKC Ljubljana zapisal na Facebooku. V roke je vzela list papirja in svinčnik ter na poljuden in tudi humoren način v strip prelila znanje, ki ga je deležna na fakulteti. “Veliko teh teorij, ki krožijo okoli, je biološko povsem nemogočih,” je poudarila.

Študentka je v stripu ovrgla kar nekaj mitov, ki glede virusa in cepiva krožijo med ljudmi. Me drugim zasledimo pomisleke kot je ta: “Ampak to cepivo je prišlo ven čisto prehitro!” Študentka biologije v svojem stripu pojasnjuje, da je bilo res zelo hitro, ampak znanstveniki so imeli na razpolago vso finančno pomoč in na tem je delalo res veliko ljudi – več glav, več ve! Strip si lahko prenesete tudi v PDF formatu.

“S cepivom me bodo čipirali,” je tudi ena od teorij zarote, na katero pogosto naletimo. A res misliš, da Billa Gatesa tako zanima tvoj lajf? “Če pa vas tako skrbijo čipi, sledenje informacij ipd., pa upam, da nimate pametnega telefona in socialnih omrežij,” je opomnila kreativna študentka.

Pojasnila je tudi, da je več študij pokazalo, da covid-19 terja do trikrat več smrti in dvakrat več hospitalizacij, kot sezonska gripa. poleg tega, pa se s cepljenjem ščiti tudi druge, zaradi kolektivne imunosti. le z zadostno precepljenostjo, bomo lahko ustavili epidemijo. “Tako da lepo prosim, cepite se,” je pozvala, nekateri namreč še vedno menijo, da je covid samo navadna gripa.

Proticepilske teorije so iz trte zvite
Čeprav cepiva znanstveno dokazano delujejo, imajo nekateri še vedno pomisleke. Nekateri menijo, da jim bo cepivo spremenilo DNA! A v resnici se naša DNK nahaja v jedru celice; mRNA se veže na ribosome, ki se nahajajo prosto v citoplazmi ali na endoplazemskem retukulumu. mRNA ne more in tudi nima nobenega razloga, da bi vstopila v jedro celice in spremenila DNA. Poleg tega pa se molekula mRNA po opravljeni funkciji v celici zelo hitro razgradi, saj naše celice same proizvajajo mRNA za sintezo svojih proteinov in če ne bi znale počistiti za seboj, bi se dobesedno utopile v lastni mRNA. mRNA je torej čisto normalen pojav v celici!

Cepivo me bo naredilo neplodno! Ta mit izhaja iz napačne trditve, da sta si spike protein in syncytin-1 podobna, čeprav sploh nimata podobnih sekvenc. Torej, če se cepiš, še vedno lahko nosiš otroka, ne moreš pa nositi covida!

Eden od teh proteinov je tudi spike protein. To je transmembranski glikoprotein, ki se veže na membrano gostiteljske celice in omogoči infekcijo. Ker je spike membranski protein, ga lahko prepoznajo celice imunskega sistema – a samo če vedo, kaj morajo iskati. Tukaj pride na vrsto cepivo. Cepivo vsebuje mRNA zapis za spike protein. S pomočjo ribosomov naše celice sintetizirajo spike. Naš imunski sistem se tako nauči prepoznati SARS Cov – 2 in ga ob okužbi uniči. To je osnovni princip delovanja vseh cepiv.

Študentka  je v svojem stripu tudi narisala koronavirus (in opozorila, da v resnici ni videti kot zlobno jajce), poleg tega je narisala še strukturo SARS Cov – 2, ki vsebuje proteinsko ovojnico, RNA in spike protein. Pojasnila je, da je struktura naših celic veliko bolj kompleksna, mi imamo na primer tudi ribosome, virusi pa ne. Ribosomi sintetizirajo proteine po navodilih mRNA. Ampak! Če virusi ne morejo delati proteinov, zakaj ima potem SARS Cov – 2 proteine? No, ko virus okuži celico, jo v bistvu prisili, da mu dela proteine, je še pojasnila kreativna študentka biologije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine