21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Pozor, gnostiki so (še vedno) med nami – tudi med kristjani!

Piše: Blagovest.si 

Za gnostike in gnosticizem ste verjetno že kdaj slišali. Gre za že star pojav, ki so ga beležili že v antičnem času. Pomeni pa tiste, ki posedujejo skrivno znanje, tj. gnozo. 

Kot navaja Wikipedia, je gnosticizem filozofsko in versko gibanje, ki je bilo najbolj razširjeno v grško-rimskem obdobju v drugem stoletju po Kristusu. Gnosticizem se je v svojih začetkih napajal iz mnogih religij, prav tako pa tudi vplival na mnoge od teh. Tudi na krščanstvo.

Kljub temu pa je v kasnejšem razvoju Cerkev zavrnila gnosticizem, saj je dajal velik poudarek na odrešitveno moč ezoteričnega znanja, ne pridobljenega z učenjem ali z empiričnim opazovanjem, ampak z »božjim razodetjem«. Šlo je namreč za izrazito samoodrešenjsko agendo, ki je zavračala potrebo po Odrešeniku, to je Jezusu, ob tem se je naslanjalo tudi na dualizem (več TUKAJ). V novejšem času se je gnosticizem uveljavil preko novodobne »koktejl« duhovnosti, ki se naslanja na izročilo azijskih verstev (hinduizem, budizem), vendar pa se je pojavil tudi v nekaterih psevdo-krščanskih ločinah (Zlati rožni križ, Bela gnostična cerkev, itd.). Zanimivo, da med vrsticami ideje gnosticizma promovira tudi znana pripoved Richarda Bacha »Jonatan Livingston Galeb«.

Seveda je najprej potrebno razčistiti, da znanje, spoznanje samo po sebi ni nič slabega. Tu pa ne gre več za klasično znanje, ki je posledica učenja, ampak za (samooklicano) božje razsvetljenje. To pa je že drža, ko se mimo Božje volje postavimo v vlogo nekakšnega preroka, ki ima pravico druge poučevati, da imajo samo dve možnosti: ali mu sledijo ali pa bodo za vedno ostali v temini nevednosti in slepote. A kdor tako ravna, zagotovo zelo slabo pozna preroštvo Stare zaveze, kjer je bila poklicanost v preroštvo povezano s silovitimi odpori in osebnimi težavami. Jeremija je preklinjal dan, ko se je rodil (prim. Jer 20,14), Elija, največji prerok Stare zaveze, pa je želel umreti, ko je bežal pred kraljem (prim. 1Kr 19,14). In vendar so vsi ti preroki na videz delovali zelo spontano, brez jasnega zavedanja, da so »nekaj več«.

Do sedaj je veljalo, da so novodobni gnostiki tisti, ki prisegajo na sodobno ezoteriko in new age duhovnost. To sicer drži, vendar je to samo del resnice. Dejstvo je namreč, da se je gnostični refleks med kristjani ves čas obdržal, vendar v prikriti obliki. V času epidemije covid19 pa je izbruhnil na dan. To, kar imenujemo »odpor proti cepljenju«, je bil seveda le najbolj izrazit zunanji znak, ki sam po sebi ni povedal ničesar, če nismo bili pozorni tudi na ostale znake. Torej: večina kristjanov naj bi bila zavedena, ker je bojda slepo verjela papežu Frančišku, ki je privolil v cepljenje in k temu spodbujal katoličane, čeprav naj bi Bog – kot pravijo tovrstni krščanski gnostiki – rekel jasen NE. V ozadju vsega tega pa so – kot trdijo – mračne sile, snovalci novega svetovnega reda, globalisti in očetje novodobnega transhumanizma.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine