18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Poleti bosta odstranjeni prvi čelni cestninski postaji

Dars bo poleti odstranil čelni cestninski postaji Torovo in Log. Rušitev že poteka, na Torovem naj bi z deli končali do konca julija, dela na cestninski postaji Log pa bodo končali predvidoma sredi avgusta. Stranski cestninski postaji Razdrto in Postojna na primorski avtocesti so že odstranili, te dni so stekla dela na Uncu.

 

Kot so za STA povedali na Darsu, bi morale biti na Torovem na gorenjski avtocesti do konca tega meseca odstranjene vse zapore z vozišča, nato pa bodo predvidoma do sredine septembra potekala še dela izven vozišča.

Do sredine avgusta morajo biti odstranjene vse zapore z vozišča na cestninski postaji Log na primorski avtocesti. Po odstranitvi vseh zapor, v času, ko se bo na območju današnje upravne stavbe cestninske postaje urejal plato za namen nadaljnje uporabe tega območja, bo omejitev hitrosti verjetno 100 kilometrov na uro. Ko bodo dela v celoti zaključena, predvidoma konec septembra, pa bo vzpostavljena omejitev hitrosti 130 kilometrov na uro.

Pripravljalna dela za odstranitev stranske cestninske postaje Unec na primorski avtocesti so stekla v ponedeljek, predvidoma od sobote ob 5. ure do ponedeljka, 16. julija, do 4. ure pa bo potrebna sedemdnevna popolna zapora priključka v obe smeri za vse kategorije vozil. V času zapored priključka se bo promet vodil od priključka Unec proti Planini in nato proti Postojni in Logatcu nazaj na avtocesto. Za pristop do Unca se bosta uporabljala izvoza Postojna in Logatec.

Med 16. julijem in 3. avgustom bodo dela potekala na cestninski postaji Logatec vključno s celotnim voziščem na priključku do industrijske cone. Med 6. in 25. avgustom bodo odstranjevali cestninsko postajo Vrhnika, rušenje cestninske postaje Nanos, vključno s preplastitvijo vozišča, pa je predvideno v septembru, torej po zaključku turistične sezone.

Na cestninski postaji Hrušica na gorenjski avtocesti so dela predvidena v juliju, po navedbah Darsa pa ne bodo vplivala na pomet. Cestninsko postajo Dane na primorski avtocesti bodo preurejali predvidoma v septembru.

Za cestninske postaje Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice je v teku postopek javnega naročanja, izvedba pa je predvidena letos jeseni oziroma prihodnje leto.

V prihodnjem letu je predvidena tudi preureditev čelnih cestninskih postaj Kompolje, Videž, Dob, Pesnica, Bazara, Dragotinci in Prepolje ter stranskih cestninskih postaj Kozina, Blagovica, Lukovica, Krtina, Senožeče in Divača.

Z odstranitvijo cestninski postaj bo Dars vzpostavil enak prometni režim, kot že zdaj velja na odprtih trasah. S tem bo mogoče vzpostaviti normalen profil avtoceste in tako dvigniti dovoljeno hitrost vožnje na 130 kilometrov na uro.

Pričakovati je, da se bo pretočnost prometa skozi preurejene cestninske postaje izboljšala. Vozila z vinjetami namreč zdaj skozi cestninsko postajo vozijo po dveh pasovih, pri čemer je hitrost omejena. Dars se je sicer že pred leti lotil preurejanja nekaterih čelnih cestninskih postaj, pri čemer je odstranil le sredinske otoke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine