3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Pipistrel in Genevation sklenila sodelovanje na področju letalske proizvodnje v prisotnosti madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in slovenskega predsednika vlade Janeza Janše

Piše: L. B.

Predsednik skupine Pipistrel, g. Ivo Boscarol in izvršni direktor podjetja Genevation Aircraft, g. István Viktor Szabó sta podpisala pogodbo o prenosu tehnologije za vzpostavitev proizvodnje in končne sestave Pipistrelovega letala VIRUS SW ter njegovih sestavnih delov na Madžarskem.

Uradni podpis pogodbe je potekal po slovesni otvoritvi 53. Mednarodnega Obrtnega Sejma (MOS) v Celju 15. septembra 2021 v prisotnosti madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in slovenskega predsednika vlade Janeza Janše.

Pipistrelova družina letal SW 121 je bila prepoznana kot idealna za potrebe prihodnjih madžarskih dejavnosti s področja letalstva. Podjetje Genevation je izkazalo interes in pristopilo k proizvodnji, trženju in poprodajni podpori na izbranih tržiščih. Po obsežnem usklajevanju na tehnični, organizacijski, zakonodajni in vladni ravni oba partnerja s podporo vlad svojih držav z veseljem oznanjata, da je sodelovanje podpisano.

Projekt sodelovanja v vrednosti več kot 100 milijonov evrov za desetletno obdobje vključuje:

  • proizvodno organizacijo certificiranih letal na Madžarskem,
  • končno montažo letal družine Pipistrel SW 121 na Madžarskem za izbrana domača in mednarodna tržišča (Madžarska, Rusija in ozemlja nekdanje ZSSR, afriške države, države višegrajske skupine, Turčija in Izrael),
  • sodelovanje pri razvoju poslovnih priložnosti in proizvodnji sodobnih kompozitnih struktur, letalskih delov, programov za namenske projekte in letal z ničelnimi emisijami.

Osnova tej pogodbi je bil vladni Sporazum o Sodelovanju, ki sta ga podpisala dr. Gáspár Maróth, madžarski vladni komisar za razvoj obrambe, in Zdravko Počivalšek, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Z njim sta vladi obeh držav potrdili, da je Madžarska pripravljena spodbujati in krepiti rast svoje obrambne industrije, ustvarjati nove proizvodne zmogljivosti, povečevati znanje in inovativne rešitve; ter da Slovenija hkrati izdatno podpira dvostransko in regionalno industrijsko sodelovanje, zlasti v panogah, kjer že obstajajo opazne tržne izkušnje in tradicionalni izdelki, ki jih je mogoče še dodatno izkoristiti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine