7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Papež Frančišek bo sredi najhujše krize z mašo odprl škofovsko sinodo o mladih

Papež Frančišek bo danes z mašo na Trgu sv. Petra odprl škofovsko sinodo, ki v ospredje postavlja mlade. Cerkveni predstavniki z vsega sveta bodo do konca oktobra razpravljali o načinih, kako Cerkev približati mladim. Hkrati se verjetno ne bodo mogli ogniti niti razpravam o spolnih zlorabah otrok, ki pretresajo katoliško cerkev.

 

Sinodo pod geslom Mladi, vera in razločevanje poklicanosti je papež sklical v začetku preteklega leta, ko se je Cerkev že spopadala s številnimi očitki in obtožbami zaradi spolnih zlorab. V pismu mladim jim je Frančišek takrat dejal, da želi Cerkev slišati njihov glas, dvome in kritike.

O temah mladi in Cerkev bodo do 28. oktobra, ko se sinoda sklene, razpravljali papež in škofi z vsega sveta, med drugim se bosta srečanja prvič v zgodovini udeležila tudi dva kitajska škofa. Iz Slovenije se bo sinode udeležil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Čeprav se želi Cerkev odpreti mladim in jih spodbuditi, da ponovno postanejo aktivni verniki, pa se v več državah po svetu že dlje spopadajo s škandali zaradi zlorab znotraj Cerkve, katerih žrtve so bili ravno otroci in mladi. V zadnjem letu so bili med odmevnejšimi primeri zlorab v Čilu, ZDA in Nemčiji.

Škofovska sinoda je sicer stalna ustanova katoliške cerkve, ko papež skliče zbor škofov z vsega sveta, da mu pomagajo s posvetovanjem o pomembnih vprašanjih, s katerimi se sooča Cerkev, da bi ta ohranila svoj nauk in okrepila notranji red. Ustanovil jo je papež Pavel VI. leta 1965 po zaključku II. vatikanskega koncila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine