7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Panvita je prvo podjetje pri nas, ki je pristopilo h kodeksu ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah

Piše: C. R.

Skupina Panvita, ki je prva in največja vertikalna veriga podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, se je kot prva v Sloveniji pridružila evropski iniciativi za skupno pot k trajnostnim prehranskim sistemom.

»Kmetijska in živilska industrija se je znašla na razpotju, kjer se bomo morali vsi deležniki po celotni prehranski verigi odločiti kako naprej, od pridelovalcev, do končnih potrošnikov. Ali bomo popustili ter za ceno okolja in zdravja dali prednost ceneni in poceni hrani, ki prepotuje na tisoče kilometrov, ali bomo stopili korak naprej ter podprli lokalno pridelano in zdravo hrano, ki jo na police dajejo slovenska podjetja ter s tem podprli domača kmetijska in živilska podjetja, družinske kmetije in druge lokalne pridelovalce hrane,« je od podpisu zavez izpostavil izvršni direktor Panvite Toni Balažič.

»Evropska komisija je Kodeks ravnanja EU o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah sprejela 5. julija lani s ciljem, da se po celotni prehranski verigi spodbudi uvedba ukrepov, ki sledijo trajnostni pridelavi in predelavi hrane,« je v uvodnem nagovoru poudarila dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in dodala, da verjame, da »bodo Panviti sledila tudi druga živilsko predelovalna podjetja v Sloveniji ter s tem dodatno pripomogla k trajnostnemu razvoju Slovenije.«

Panvita je v okviru podpisa evropskega kodeksa in skladno s pričakovanji Evropske komisije podala otipljive in merljive zaveze, s katerimi želi dajati zglede na lastnem primeru in spodbuditi tudi druga podjetja v Sloveniji, da sprejmejo »ukrepe, ki bodo vodili k bolj trajnostni ter s tem okolju prijazni in zdravi lokalni pridelavi hrane,« je poudaril izvršni direktor Skupine Panvita Peter Polanič.

Panvita se je med drugim zavezala, da bo: povečala obseg nabave trajnostno pridelanih surovin na vsaj 90 %, izboljšala sestavo živil  skladno s smernicami za zdravo in trajnostno prehrano ter spodbujala zdrav in aktiven način življenja, ter poskrbela, da bodo njihove živali v celotni verigi rejene skladno s standardi dobrobiti živali.

»Podjetja, tudi v Sloveniji, se vedno bolj zavedajo dejstva, da morajo trajnost vgraditi v svoj DNK, saj bo v prihodnosti financiranje projektov podjetij vedno bolj vezano na trajnostne vidike, ki so jih kmetijska in živilska podjetja vpeljala v svoje delovanje,« je ob pozdravu podpisa zavez povedala Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine