18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Noro: Kitajci s pomočjo robotov ustvarili klonirane prašiče

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Raziskovalci na kitajski univerzi Nankai so ta teden dejali, da so marca uspešno klonirali prašiče skozi popolnoma avtomatiziran proces. Odsotnost človeškega faktorja pri ustvarjanju klonov naj bi jim pomagala pri poenostavitvi postopkov in izboljšala uspeh klonov, poroča ameriški Breitbart. To pa ni šokantno odkritje, saj naj bi Kitajcem že uspelo klonirati tudi dojenčke.

Nadomestna svinja naj bi marca skotila sedem kloniranih pujskov na visoki šoli za umetno inteligenco na univerzi Nankai v mestu Tianjin na severu Kitajske. “Vsak korak postopka kloniranja je bil avtomatiziran in ni bilo vključenih nobenih človeških operacij,” je ta teden novinarjem povedal Liu Yaowei, član raziskovalne skupine, ki je razvila sistem robotskega kloniranja pujskov.

Yaowei pravi, da je odstranitev ljudi iz predhodno razvitega sistema kloniranja pomagala poenostaviti postopek in izboljšati stopnjo uspeha klonov. Na univerzi Nankai so sicer že leta 2017 trdili, da klonirajo prašiče z roboti, čeprav je takrat uporabljen proces vključeval prispevke ljudi. Kitajski znanstveniki so trdili, da je človeška vpletenost povezana z višjo stopnjo napake, za katero je Yaoweieva ekipa trdila, da jo je uspešno odpravila med svojim zadnjim poskusom kloniranja z izboljšanimi algoritmi. Ti algoritmi, ki jih uporablja sistem znanstvenikov umetne inteligence, naj bi robotom naročili, da izvajajo dejanja natančneje kot ljudje.

“Naš sistem, ki ga poganja umetna inteligenca, lahko izračuna obremenitev v celici in usmerja robota, da uporabi minimalno silo za dokončanje postopka kloniranja, kar zmanjša poškodbe celic, ki jih povzročijo človeške roke,” je še pojasnil član raziskovalne komisije. Če omenjene informacije držijo, je razvoj kloniranja na omenjeni univerzi še posebej pomemben na Kitajskem, ki je največji svetovni potrošnik in proizvajalec svinjine. Kitajci se trenutno močno zanašajo na uvoz plemenskih prašičev, da bi vzdrževali svojo industrijo svinjine. Zanesljiva tehnika za kloniranje prašičev bi lahko zagotovila cenejši vir svinjine za kitajsko kmetijsko industrijo, kar bi dodatno koristilo kitajskim potrošnikom.

Kitajska se sooča z velikimi težavami pri vzreji prašičev
Kitajsko industrijo svinjine je med letoma 2018 in 2019 močno prizadel izbruh virusa afriške prašičje kuge, ki je po vsej državi zdesetkal populacijo prašičev in ​​pobil velik del njenega domačega plemena. Peking je v zadnjih letih spodbujal kmetijsko kampanjo, ki je bila namenjena odvajanju kitajskih prašičerejcev od uvožene živine in jih spodbudila, da namesto tega vzrejajo samooskrbne črede.

Foto: Pixabay

Kitajska vlada je v program, ki ga podpira država, vključila približno 100 prašičjih farm. Eden od udeležencev pobude je kitajsko podjetje za vzrejo prašičev Best Genetics Group (BGG). “Vztrajati moramo pri lastni neodvisni vzreji,” je 27. maja za Reuters povedal glavni vzreditelj prašičev pri BGG Hao Wenjie in dodal, da šele tako lahko zagotovijo visokokakovostno seme oziroma plemensko živino za njihov trg in razbijejo to potrebo, da bi vsi šli na tuje sorte. “Reja prašičev na Kitajskem stane približno dva in polkrat več kot v Združenih državah zaradi drage uvožene krme in visoke stopnje bolezni,” je maja še poročal Reuters.

So Kitajci res klonirali tudi dojenčke?
Napoved najnovejšega razvoja kitajskega kloniranja prašičev ta teden sledi večletnim bizarnim reproduktivnim poskusom s Kitajske, vključno z znanstveniki, ki trdijo, da so oplodili samce podgan in proizvedli gensko urejene človeške dojenčke. V eksperimentu z urejanjem genov so znanstveniki povedali, da so z orodjem za urejanje genov CRISPR ustvarili “prve genetsko urejene dojenčke na svetu – deklice dvojčice”. Kitajsko sodišče je vodilnega znanstvenika pri projektu He Jiankuija decembra 2019 obsodilo na tri leta zapora zaradi “nezakonite medicinske prakse”, saj uporaba CRISPR na človeških zarodkih velja za neetično.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine