12.9 C
Ljubljana
petek, 24 septembra, 2021

Na Japonskem začetek prazničnega obdobja pred abdikacijo cesarja Akihita

Na Japonskem se v luči spremembe na cesarskem prestolu pripravljajo na praznično obdobje. Z današnjim dnem se namreč začenja t.i. zlati teden, vrsta državnih praznikov, ki so jih letos izjemoma podaljšali na deset dni. Japonski cesar Akihito se bo v torek po 30 letih vladanja odpovedal prestolu, nasledil pa ga bo njegov najstarejši sin Naruhito.

85-letni Akihito je kot 125. japonski cesar prestol zasedel januarja 1989 po smrti svojega očeta, cesarja Hirohita. Njegova abdikacija bo prva v okoli 200 letih po tistem, ko je leta 1817 odstopil cesar Kokaku.

Akihito, ki je na Japonskem izredno priljubljen, se s prestola umika iz zdravstvenih razlogov. S tem se končuje tudi obdobje njegove vladavine, imenovano Heisel, kar pomeni vzpostavljanje miru. Prvega maja ga bo nasledil 59-letni Naruhito. Obdobje prihodnjega japonskega cesarja se bo imenovalo Reiwa, kar pomeni lepa harmonija.

Akihito je že sredi marca začel z različnimi slovesnostmi in rituali pred abdikacijo, v torek pa se bo na tradicionalnem obredu v cesarski palači v Tokiu odrekel prestolu krizantem. Naruhito bo z zasedbo prestola podedoval tudi cesarske insignije, med drugim meč in dragulje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine