19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Na Hrvaškem rešili zapuščenega medvedka, starega mesec in pol

Na stari cesti Reka – Zagreb v Gorskem Kotarju nedaleč od Delnic so prebivalci v torek našli medvedjega mladiča. Najprej so mislili, da gre za mehko igračo, a so potem ugotovili, da gre za mladiča, ki je star približno mesec in pol. Pristojne službe so danes medvedka prepeljale v živalski vrt v Zagrebu.

 

Mladiča je na cesti zagledala skupina prebivalcev, ki se je za avtomobilom v torek zjutraj peljala v službo. Ko so se ustavili, da bi medvedka fotografirali, so se mimo pripeljali policisti, ki so poklicali lovce. Prispeli so tudi člani posebne skupine, ki skrbi za rjave medvede na Hrvaškem, navaja reški časnik Novi list na svoji spletni strani.

Lovci so ocenili, da je zelo nenavadno, da bi medvedka pustila mladiča sredi ceste. Domnevajo, da ga je nosila v gobcu in da se je zaradi nečesa prestrašila ter spustila mladiča na cesto. Ugotovili so, da medvedek ni poškodovan.

Najprej so opazovali mladiča nedaleč od ceste, če bi morda ponj prišla njegova mati, a se medvedka ni vrnila. Ker gre za majhno žival, ki ne more sama preživeti v naravi, so se odločili, da bodo mladiča prepeljali v zagrebški živalski vrt.

V živalskem vrtu so ga imenovali Matija. Ocenili so, da je prišel na svet pred približno mesecem dni in pol. Danes je tehtal 2,4 kilograma.

Posebej so veseli, ker Matija ne zavrača hrane, a so opozorili, da je razvoj medvedka negotov, ker je prezgodaj ostal brez mamice. Napovedali so, da bo deležen okrepljene skrbi veterinarjev in ostalih strokovnjakov za živali. Na Youtubu so objavili tudi kratek video z Matijo v glavni vlogi.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da na območju države živi manj kot 1000 rjavih medvedov, večinoma v Gorskem kotarju, v obmejnem območju s Slovenijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine