7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Na Brezjah proslavili 25 let papeževega obiska: »Gojite globoko predanost Mariji«

Piše: Blagovest.si

S slovesno sveto mašo, ki jo je na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich, so se na Brezjah včeraj spomnili 25. obletnice obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji.

Danes namreč mineva 25 let od obiska svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Pri nas je ostal do 19. maja. Pot z ljubljanskega letališča ga je naprej vodila k Mariji Pomagaj na Brezje, kjer je bila danes slovesnost, ki so jo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Sloveniji. Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Ob oltarju so se mu pridružili rektor svetišča na Brezjah, dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike in gvardijan frančiškanskega samostana, ki je pred četrt stoletja sprejel papeža pred baziliko, p. Ciril Alojz Božič ter p. Vito Muhič, vojaški kaplan.  Pred začetkom svete maše so duhovniki v procesiji pred kip svetega Janeza Pavla II. prinesli cvetje.

Svete maše so se udeležili tudi vidni predstavniki države, med njimi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, minister za obrambo Matej Tonin, poslanca NSi in SDS Andrej Černigoj in Alenka Jeraj, notranji minister v času papeževega obiska Andrej Šter, nekateri župani ter člani diplomatskega zbora.

Rektor svetišča p. Robert Bahčič je ob začetku svete maše spomnil na besede svetega papeža Janeza Pavla II., “ki je svoj obisk v naši mladi državi pričel prav tukaj na Brezjah, pri Mariji Pomagaj. Dejal je: »Gojite globoko predanost Mariji, Materi in Kraljici Slovencev, na katero se obračate s tako lepim imenom ‘Marija Pomagaj’!”

Apostolski nuncij msgr. Speich, ki je med sveto mašo nosil isti mašni plašč, ki ga je pred 25 leti nosil sveti papež Janez Pavel II. v Stožicah in ga je potem poklonil ljubljanski stolnici, je spregovoril o delu na Vatikanskem državnem tajništvu v času papeževanja Janeza Pavla II., o demokraciji, svobodi in resnici: »Sedaj, ko nosim ta plašč si želim, da bi bil tako svet in velik kot je bil on, in to ni tako enostavno. Papež Janez Pavel II je bil velik človek, velik filozof, velik teolog, ki se je zelo zavzemal za mlade, saj je začel Svetovno srečanje mladih, pa tudi za družine in za vse kar je povezano z velikim človekom,« je dejal nuncij Speich.
Spomnil je na ideologijo, iz katere je Janez Pavel II. izšel in je podobna slovenskemu narodu. Samostojno pot Slovenije so tako kot na Poljskem spodbudili ljudje. Po njegovih besedah je iz mednarodnega vidika za slovenski narod pomembno dvoje. Nemčija in Sveti sedež oziroma osebno sveti Janez Pavel II., ki sta si prizadevala za samostojnost in priznala novo realnost Republike Slovenije. Čeprav je Slovenija izbrala svojo pot na politični ravni, se mora zavedeti, da je del te svete poti, ki jo je ustvaril Janez Pavel II.« je še dejal msgr. Speich.

Spomnil je, da je sveti papež Slovenijo obiskal, ko je ta praznovala komaj pet let svoje neodvisnosti in je bila šele na začetku svoje poti, demokratičnosti, ki jo je izbrala svobodno. „Sveti Janez Pavel II. je bil zaljubljen v to svobodo. In svoboda se lahko živi samo v resnici. Resnica je pa tisto, kar je potrebno živeti,“ je še povedal nuncij in posebej naglasil, da je življenje v resnici velik izziv tudi za Slovenijo, ki letos praznuje 30 let.
Po nagovoru apostolskega nuncija smo si na velikem zaslonu ob zunanjem oltarju lahko ogledali posnetke obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji. Prispevek, ki je vseboval posnetke krajev, ki jih je obiskal papež, je pripravila Televizija Slovenija in za to plemenito dejanje se jim iskreno zahvaljujemo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine