11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Mesto z najvišjo kakovostjo življenja na svetu naslednje leto tudi na prestolu evropske demokracije

Piše: C. R. 

Skoraj sočasno z novico, da je Dunaj že enajstič zapored mesto z najvišjo kakovostjo življenja na svetu, je odjeknila vest, da naslednjo jesen od Barcelone prevzema tudi naziv Evropske prestolnice demokracije. Naziv je priznanje za dosedanja demokratična prizadevanja, avstrijska prestolnica je še posebej navdušila s številnimi projekti za podnebju prijazno prihodnost.

Mednarodno svetovalno podjetje Mercer je objavilo posodobljeni seznam mest z najvišjo kakovostjo življenja, na katerem je Dunaj že enajstič zapored zasedel prvo mesto. Na spletni strani podjetja so zapisali, da mesto »slovi po svoji bogati zgodovini, impresivni arhitekturi in živahnem kulturnem dogajanju, svojim prebivalcem pa omogoča visok življenjski standard v številnih pogledih«. Na Dunaju si aktivno prizadevajo, da bi mesto z najvišjo kakovostjo življenja postalo tudi najbolj demokratično. V ospredje postavljajo številne participativne projekte, prek katerih se v mestno politiko in odločevalne procese lahko vključijo tudi prebivalci. V luči prizadevanj je avstrijska prestolnica kandidirala za Evropsko prestolnico demokracije in naziv tudi prejela.

Naziv je bil prvič podeljen letos jeseni, ko ga je za obdobje enega leta prejela Barcelona, naslednjo jesen pa naziv prevzema Dunaj. O zmagovalcu pobude za krepitev demokracije odločata žirija strokovnjakov s področij znanosti, gospodarstva, umetnosti in civilne družbe, ter žirija prebivalcev Evrope. Pri glasovanju je sodelovalo skoraj 4.000 prebivalcev 47 evropskih držav, glasovanje za svojo državo pa ni bilo dovoljeno.

S prejetim nazivom se Dunaj zavezuje k organizaciji številnih dogodkov in projektov za nadaljnjo krepitev demokracije, na katerih bodo dobrodošli obiskovalci iz cele Evrope. Poseben poudarek bo na podnebju prijazni prihodnosti in participativnih projektih. »Za Dunaj je naziv Evropska prestolnica demokracije 2024/25 izjemna čast. Ponosen sem, da nam je z našimi idejami za razvoj demokracije uspelo prepričati žirijo evropskih državljanov. V naslednjih dveh letih bo Dunaj z inovativnimi projekti pokazal, kako je mogoče s sodelovanjem državljanov še bolj okrepiti socialno vključenost,« je ob prejetem nazivu povedal dunajski župan Michael Ludwig.

V ožjem izboru so bili poleg Dunaja še Bratislava, Leipzig, Gdansk in Izmir. Uradna predaja naziva sledi konec januarja 2024 na Dunaju, ko bodo znani tudi vsebinski poudarki »leta demokracije«, ki bo v skladu z nazivom od jeseni 2024 potekalo v avstrijski prestolnici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine