2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Lek prejemnik treh priznanj za inovacije v osrednjeslovenski regiji

Piše: C. R.

Ljubljana, 23. junij 2022 – Družba Lek, ki je del Novartisa, je ponovno med prejemniki priznanj za najboljše inovacije v osrednjeslovenski regiji, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Prejeli so tri priznanja, in sicer dve zlati in eno srebrno. Z zlatom nagrajena projekta sta se uvrstila tudi med kandidate za nacionalni izbor najboljših inovacij.

Zlato regijsko priznanje je prejela inovacija razvoja celičnih linij za produkcijo podobnih bioloških zdravil. Gre za prebojni pristop k razvoju podobnih bioloških zdravil, ki vključuje vpeljavo avtomatiziranega gojenja celic in genskega inženiringa produkcijskih celičnih linij. Inovacija omogoča učinkovit, hiter in visokokakovostni razvoj, kar prinaša prihranke v proizvodnji podobnih bioloških zdravil in omogoča razvoj terapevtikov, ki jih pred tem ni bilo mogoče razviti. »Intenzivna faza razvoja inovacije je trajala leto in pol, v njej pa so sodelovali ekipa petih sodelavcev Novartisa v Sloveniji in raziskovalci iz Kemijskega inštituta, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Pričakujemo, da bo inovacija prispevala k širši dostopnosti zdravil in korenito pripomogla k izboljšanju kakovosti življenja,« je povedal dr. Rok Gaber, znanstveni svetovalec v Razvoju bioloških zdravil Mengeš.

Zlato regijsko priznanje je prejela tudi inovacija za razvoj generične verzije ferumoksitola, ki se uporablja za zdravljenje anemije. Do zdaj je bilo bolnikom na voljo le zdravilo originatorja, ki je bilo zaradi visoke cene manj dostopno. »V Leku smo na podlagi lastnega znanja prvi in do zdaj edini uspešno razvili generično verzijo ferumoksitola, ki jo je leta 2021 odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila. Zdravilo, ki je v celoti razvito in izdelano v Sloveniji, omogoča boljšo dostopnost zdravljenja anemije z najsodobnejšimi nanotehnološkimi zdravili,« je povedal dr. Zdenko Časar, vodja zgodnjega razvoja farmacevtskih izdelkov v Razvojnem centru Slovenija. »Priznanje je velika potrditev večletnega truda, ki smo ga v Razvojnem centru Slovenija vložili v razvoj lastne zdravilne učinkovine in končne farmacevtske oblike, ter dodaten dokaz, da v Sloveniji posedujemo znanje, izkušnje in tehnologijo za najnaprednejše ter najzahtevnejše farmacevtske izdelke,« je še dodal.

Gospodarska zbornica Slovenije je prepoznala tudi inovativni koncept IDEAL, ki so ga razvili zaposleni iz Razvojnega centra Slovenije v sodelovanju s slovenskim podjetjem Axiologo. S srebrnim regijskim priznanjem nagrajena inovacija znanstvenikom omogoča eksperimente in analize v virtualnem okolju, kar zmanjša potrebo po eksperimentiranju v realnem času. Inovacija temelji na pristopih napovedne

analitike podatkov in strojnega učenja. »Pri razvoju prototipa IDEAL je sodelovala široka multidisciplinarna ekipa sodelavcev Razvojnega centra Slovenija in podjetja Axiologo. Novo orodje bo pospešilo razvoj novih izdelkov v naših razvojnih centrih,« je povedal Boštjan Petek, znanstveni svetovalec v Razvojnem centru Slovenija. Inovacija krepi položaj Novartisa v Sloveniji kot enega vodilnih farmacevtskih podjetij na področju digitalne preobrazbe.

Vir: Lek

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine