14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Križev pot po postajah iz papeževega križevega pota

Piše: Blagovest.si

Opomba: postaje so vzete iz papeževega križevega pota v Koloseju leta 2022. Za krajšo verzijo križevega pota lahko vzamete samo končno prošnjo (v kurzivu) v vsaki postaji. 

Molimo te, Kristus in te hvalimo,
ker si s svojim križem svet odrešil.
Po lesu smo bili usužnjeni,
in po svetem križu smo bili osvobojeni.
V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Uvodna molitev:

Jezus, tako zelo utrujene se počutimo v tem svetu, polnem trpljenja. Želimo si rešitve naših problemov, želimo si miru na svetu, odprave nasilja, lakote, revščine. A rešitev kar ni in ni. Zdi se nam, kot da si nekje daleč, kot da se za težave in trpljenje človeštva ne meniš. Toda vse to je utvara. In posledica dejstva, da smo tvoje zapovedi zavrgli, s tem pa tudi Tebe samega. Izgnali smo te iz naše srede, te znova izdali, obsodili, ti naložili križ, te križali. Za naš sekulariziran, od Boga odtujeni svet si postal tujec, ki ga dandanašnje naprednjaštvo globoko prezira in izganja. Ti pa trkaš na vrata naših src in čakaš, da ti odpremo vrata, te povabimo v svoj dom in postavimo na prvo mesto v svojem življenju. Jezus, ko si ti na prvem mestu, je vse na pravem mestu. Vendar se slepimo in si domišljamo, da vse lahko naredimo s svojo lastno močjo. Odpusti nam, Jezus, ta greh nečimrnosti in napuha. S teboj želimo premišljevati vse dogodke odrešenjske zgodovine, ko si za nas šel na križ, trpel in umrl. Mi pa nismo hoteli, da bi ti za nas plačal dolg. Sami smo si domišljali, da to lahko storimo. Odpusti nam!

(V rimski različici križevega pota se med postajami poje koralni napev stare marijanske himne Stabat Mater – Mati žalostna je stala, za krajevne potrebe lahko uporabimo enega od napevov “O pridite stvari”. Na začetku postaje sta vzklika: Molimo te, Kristus, in te hvalimo – ker si s svojim svetim križem svet odrešil.)

Nadaljevanje je TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine