16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kako je Janez Janša pripovedoval otroško pravljico o zajčku Potepuhku

Pravljica o zajčku Potepuhku, ki jo je Janez Janša pripovedoval v jutranjem šovu Radia 1, je doživela neverjeten odziv.
Predsednik SDS Janez Janša je pred tednom dni gostoval v jutranjem programu Radia 1, kjer je, poleg številnih drugih izzivov, pripovedoval tudi pravljico o zajčku Potepuhku, ki se je nekega jutra prebudil in ugotovil, da ob njem ni ne mamice ne očka. Podal se je zanimivo in razburljivo iskanje, pri tem pa srečal vilo Trento, ki mu je z dobrimi nasveti priskočila na pomoč.
 
 
Vas zanima, kako se je pravljica razvila in ali je zajček Potepuhek našel mamico in očka? Ima pravljica sploh srečen konec? To izveste kmalu! Ker v jutranjem šovu na Radiu 1 Janez Janša pravljice zaradi časovne omejitve ni mogel dokončati, mnogi pa so se po oddaji oglasili, da jih zanima konec, je predsednik SDS posnel nadaljevanje, ki je že v obdelavi v “post produkciji”. Z nastopom Janeza Janše na Radiu 1 ga je slovenska javnost vsekakor spoznala v novi luči, v luči, kot ga do sedaj še ni.
 
Ali ste vedeli?
 
Predsednik SDS Janez Janša je napisal preko deset knjig ter na stotine člankov, komentarjev, esejev in znanstvenih razprav. Objavil je tudi več svojih pesmi in literarnih spisov. Njegova knjiga o nastajanju slovenske države z naslovom Premiki (1992) je samo v slovenski izdaji izšla v nakladi preko 55.000 izvodov, prevedena pa je tudi v angleščino, nemščino in hrvaščino. Velik odziv je doživela tudi knjiga z naslovom Okopi (1994) in dosegla naklado 15.000 izvodov. V knjigi 7 let kasneje (1995) razkriva ozadje aretacije četverice JBTZ, med njegova bolj znana strokovna dela pa uvrščamo tudi zadnji izdanji knjigi, to sta Za kulturo Življenja (2013) in Druga republika (2014).
 
A tudi leposlovje mu, kot je dokazal s pravljico o zajčku Potepuhku, ni tuje. Konec leta 2014 je na police knjigarn prišla knjiga z zgodovinsko tematiko Noriško kraljestvo – Beli panter (1. del). Skozi prikaz otroštva in mladostnih let glavnega junaka ter njegove družine in prijateljev spremljamo dileme ustanoviteljev velike plemenske zveze in spremembe, ki jih nastanek kraljestva prinese prebivalstvu. Roman sledi znanim zgodovinskim dejstvom iz tega oddaljenega obdobja, kar po eni strani prinaša razmeroma trdno oporo napeti in romantični zgodbi. V začetku februarja leta 2018 pa je omenjeni roman izšel tudi pri znani londonski založbi IndieBooks.

Zadnje novice

Sorodne vsebine