-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Kaj so sploh vice in kako to izgleda?

Piše: Blagovest.si

Današnji dan je spomin vernih duš. Dejansko to pomeni, da to, kar uradno država praznuje prvega novembra kot dan spomina na umrle, kristjani dejansko obeležujemo na današnji dan. Poudarek pa je na molitvi za tiste, ki so že umrli, vendar še niso dosegli polnosti občestva z Bogom. In prav njih imamo v mislih, ko molimo za duše v vicah.

Večkrat kakšen duhovnik poudari, da ta svet še niso nebesa, zato je napačno ustvarjati v glavah neke ideale. Zemlja niso nebesa in tu vsak nosi svoj križ. Lahko bi rekli, da je že tosvetno življenje nekakšna oblika vic. Tiste prave vice (lat. Purgatorium, torej »čistilnica«) pa niso nek fizičen prostor, ampak »stanje duha«. Velikokrat jih opisujemo nekoliko dvoumno, saj se še vedno zatekamo k tradicionalni govorici o »očiščevanju duš«, čeprav kristjani verujemo v to, da bomo tako kot Jezus tudi sami vstali od mrtvih. Imeli bomo poveličano telo, kar se bo zgodilo ob poslednji sodbi in ob koncu časov. Do tedaj pa traja naš križev pot.

In kaj pravi Cerkev? Katekizem Katoliške cerkve vice takole opisuje: »Tistim, ki umrjejo v Božji milosti in Božjem prijateljstvu, a so nepopolno očiščeni, je sicer njihovo večno zveličanje zagotovljeno, vendar pa po smrti trpijo očiščevanje, da bi dosegli svetost, ki je potrebna za vstop v nebeško veselje. (KKC 1030)To poslednje očiščevanje izvoljenih, ki je docela različno od kazni pogubljenih, imenuje Cerkev vice (purgatorium).« (KKC 1031)

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine