17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Je bilo odkritje Amerike le posledica slabega matematičnega znanja Krištofa Kolumba?

Piše: A. S.

Italijanski raziskovalec in trgovec iz 15. Stoletja Krištof Kolumb velja, oziroma je veljal pred norijo politične korektnosti, za enega največjih raziskovalcev vseh časov, saj je odkril ameriško celino. Vendar pa naj bi bilo njegovo odkritje po nekaterih podatkih pravzaprav le posledica njegovega slabega poznavanja matematike.

Kolumbovo slabo znanje matematike naj bi se odražalo v njegovih navigacijskih izračunih. Pri izračunih zemljepisne širine se je Kolumb namesto na starogrškega matematika in geografa Eratostena, ki je določil, da je ena stopinja zemljepisne širine približno 59,5 milj, zanašal raje na srednjeveškega arabskega astronoma Al-Farganija, ki je rekel, da je 1 stopinja 56,7 milj. Pri tem pa je Kolumb očitno pozabil, da je bila Al-Farganijeva milja pravzaprav arabska »milja«, 7,091 čevljev ali dobra dva metra, medtem, ko je bila rimska milja Eratostena 4,856 čevljev ali slab meter in pol.

Kolumb pa je v svoji nameri, da odkrije morsko pot do Vzhodne Azije skupaj »zmešal« tudi različne zemljepisne podatke različnih raziskovalcev, od Ptolomeja do Marca Pola. Na koncu so bili njegovi izračuni napačni za 58 odstotkov, kar je privedlo do odkritja nove celine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine