19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Izbruh vulkana na španskem otoku La Palma

Piše: Jože Jan

Oktobra bo minilo 50 let od zadnjega izbruha “Cumbre vieja” na La Palmi. Pol stoletja pozneje je najbolj aktivni vulkan na Kanarskih otokih prebivalce štirih občin tega majhnega otoka s 85.000 prebivalci zadrževal v napetosti, saj je s prejšnjo soboto začel nov potresni val, ki je v nedeljo dosegel vrhunec z velikim izbruhom. Potresi in izbruh so nastali zaradi kopičenja 11 milijonov kubičnih metrov magme, ki se je poskušala dvigniti na površino.  

Od sobotnih zgodnjih ur do nedelje so novi potresi do 3,8 stopinje po Richterjevi lestvici povzročili, da je vulkan včeraj izbruhnil ob 15.13 uri. Lava izhaja iz dveh razpok in osem ust vulkana. Zaradi izbruha je oblast La Palme določila preventivno evakuacijo 5.000 ljudi. Lava je do sedaj  uničila več deset hiš. Površinska temperatura izpuščene lave doseže skoraj 1.100 stopinj temperature, stolp vulkanskega pepela doseže višino 1.500 metrov, izpuščeni plini pa dosežejo 3.000 metrov višine. 

“Cumbre vieja je ogromen vulkan in z razliko od vulkanov Teide (na Tenerifih) ali Etne (na Siciliji) nima samo enega kraterja. Gre za zaporedje majhnih vulkanov in v primeru izbruha lava lahko izstopi skozi katerikoli od kraterjev”, je pojasnil David Calvo, predstavnik Vulkanskega inštituta Kanarskih otokov (Involcan). 

Vulkanolog Joan Martin je poudaril da je vulkanski izbruh na otoku La Palma “normalen” in se običajno dogaja na Kanarskih otokih. Izbruhi lahko trajajo tudi nekaj mesecev. Največja težava in nevarnost so plini, ki prihajajo iz magme. 

Predsednik španske vlade Pedro Sánchez bo danes obiskal v La Palmi prizadeta območja. Predsednik je odpovedal vse dogodke, ki jih je za danes načrtoval v New Yorku na skupščini Združenih Narodov in potovanje odložil dokler osebno ne preveri razvoja dogodkov na Kanarskih otokih. 

Predsednik Sánchez bo skupaj z ministrom za notranje zadeve obiskal sprejemni center za prebivalce, ki jih je prizadela vulkanska nesreča, ki se nahaja v vojašnici El Fuerte in ga vodi Rdeči križ, popoldne pa bosta obiskala tista območja, ki jih je izbruh vulkana najbolj prizadel. 

Vir: El Mundo 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine