4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Evropa med kladivom in nakovalom: je pohod (skrajnega) levičarstva res manj nevaren od razmeroma skromnega števila poganskih antisemitov?

Piše: Blagovest.si

Nedavni dan spomina na žrtve totalitarnih sistemov dvajsetega stoletja je vsaj v Sloveniji spet odprl Pandorino skrinjico politične zlorabe teh ideologij. Že vsaj nekaj let pa tudi potekajo v Evropi intenzivne diskusije o tem, katera ideologija v resnici najbolj ogroža Evropo, zlasti pa Evropsko unijo.

Pred dobrimi petimi leti, ko se je začel velik migrantski val, se je veliko govorilo o nacionalizmu in ksenofobiji. Tovrstne očitke so zlasti levičarski aktivisti, pa tudi nekateri funkcionarji Evropske unije, naslavljali na vodstva držav, ki so napovedovala omejitev migracij (zlasti Madžarska). S tem se je vzpostavilo množično čustveno izsiljevanje v smer, da bi se discipliniralo tiste vlade, ki niso hotele sodelovati pri uvozu migrantov. Tudi zato so nekateri vplivni mediji začeli objavljati članke o porastu populizma, nestrpnosti in skrajnega desničarskega aktivizma, kar naj bi bilo povezano tudi z nekaterimi vladami v članicah EU.

Resnica je, da je prav tovrsten pritisk, s katerim levičarji dandanes diskvalificirajo drugače misleče, v resnici sprožil porast števila privržencev nasprotne ideološke smeri. Delno pa je k temu pripomogla tudi preveč popustljiva politika Evropske ljudske stranke, ki je na področju migracij in širjenja agende LGBT podlegla pritisku evrosocialistov. Zaradi tega se je začela v Evropi oblikovati tok t. i. alternativne desnice (alt right), kar pa je pravzaprav zelo širok pojem. Zajema namreč tako tiste, ki si želijo zgolj zaustaviti levičarski prodor, kot tudi tiste, ki gojijo odpor do EU kot takšne in terjajo celo njeno razpustitev. Ob tem ne skrivajo tudi svoje izrazite antisemitske nastrojenosti in praktično v vsem slabem vidijo nekakšno »židovsko zaroto«. A če si njihova stališča ogledamo nekoliko podrobneje, lahko hitro opazimo tudi njihovo protikrščanski nastrojenosti, ki je pravzaprav zelo podobna tisti, ki jo imajo sicer že levičarji. Lahko bi torej rekli, da gre v tem primeru za Janusovo glavo z dvema obrazoma. Namreč, svojo identiteto tovrstni sektor gradi na starem evropskem poganskem izročilu kot simbolu nekakšnega odpora proti globalnim agendam, med katere (po njihovem merilu) spada tudi krščanstvo kot derivat judovstva.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine