11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ameriški general Tod Wolters tudi uradno novi vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi

Novi vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi Tod Wolters je tudi uradno prevzel posle od svojega predhodnika, generala Curtisa Scaparrottija. Ameriški letalski general Wolters odgovornost za Natove operacije v Evropi prevzema v času obnovljenih groženj Rusije zaradi skorajšnjega razdrtja dogovora o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega.

“Gre za enega najzahtevnejših in najpomembnejših vojaških položajev na svetu,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na slovesnosti ob primopredaji v belgijskem Monsu dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Wolters je bil pred tem vrhovni poveljnik ameriških letalskih sil v Evropi. Odgovoren je bil za zračno obrambo 29 zaveznic. Poveljeval je tudi ameriškim letalskim silam v 104 državah v Evropi, Aziji, na Bližnjem vzhodu in drugod.

Sprememba v vrhu Natovega poveljstva v Evropi sovpada s pripravami na skorajšnji konec ameriško-ruske pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki je zadnja tri desetletja po koncu hladne vojne predstavljala temelj varnostne arhitekture v Evropi.

Washington se je namreč februarja umaknil iz te pogodbe, ker da jo Rusija krši. Trenutno teče šestmesečno odpovedno obdobje, v katerem naj bi se Rusija vrnila k spoštovanju pogodbenih določil. A ker so v Moskvi že napovedali, da tega ne bodo storili, ker da ne kršijo ničesar, pogodbo čaka končna odpoved.

Wolters je sicer od Scaparrottija prevzel poveljstvo nad več kot 68.000 vojaki, mornarji, piloti, marinci, pripadniki obalnih straž in civilisti na območju 51 držav.

Vrhovni poveljnik zavezniških sil je vedno Američan, medtem ko je generalni sekretar Evropejec. Woltersa je na položaj imenoval vršilec dolžnosti ameriškega obrambnega ministra Patrick Shanahan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine