8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost in čezmejno skrb za veselje do branja

Piše: C.R. 

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta včeraj dopoldne v Mestnem muzeju v Ljubljani ob prisotnosti nadškofa msgr. Stanislava Zorete, škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja Sajeta, dr. Helena Jaklitsch, Ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Ignacije Fridl Jarc, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo, evropske poslanke Ljudmile Novak, predstavnikov slovenskega zunanjega ministrstva ter predstavnikov številnih društev in organizacij iz Slovenije in Avstrije, sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Večstopenjski šoli Pavel Petričič v Špetru (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Z obdaritvijo Večstopenjske šole Pavel Petričič v Špetru so bili v akcija Poradimo knjige prvič obdarjeni tudi zamejski Slovenci v Italiji. Akcija, ki poteka že 21. leto in je usmerjena k spodbujanju branja knjig med tistimi, ki si knjig zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami. Danes je bilo v obliki bonov podarjenih preko 2.100 knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev v skupni vrednosti 50.000 evrov. Prejemniki so organizacije dejavne na socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali karitativnem področju v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer se je v svojem nagovoru zahvalila predstavnikom letos nagrajenih ustanov za njihovo neutrudno prizadevnost v korist ljudi, pa naj bo to v domovih za ostarele, v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane. Zahvalila se je tudi sodelavkam in sodelavcem Mohorjeve družbe v Celovcu, ki že od leta 2002 strokovno vodijo ta projekt. Veleposlanica je v svojem nagovoru spomnila, da Avstrija in Slovenija letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, in poudarila, da je “od takrat sodelovanje med državama na različnih ravneh postalo še tesnejše in na splošno odlično, o čemer priča tudi današnji dogodek”.

VEČ: TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine