24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Velika vrnitev Domna Prevca: zmagal na letalnici v Vikersundu in povečal temperaturo pred finalom v Planici

Domen Prevc je zmagal na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Vikersundu (241 in 232,5 m, 454,7), petič v karieri. Na norveški letalnici, ki ima v lasti svetovni rekord, je le za desetinko premagal Japonca Ryoyuja Kobayashija (237 in 239 m, 454,6). Slednji je že pred časom osvojil veliki globus in je zmagal tudi na norveški turneji.

 

Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (236,5 in 229,5 m, 443,2). Peter Prevc je bil 16. (201,5 in 220,5 m, 283,4), Anže Semenič 19. (212 in 192 m, 379,2), Timi Zajc pa 25. (202,5 in 209,5 m, 221,9).

Domen Prevc je na krilih sobotne ekipne zmage, desete v slovenski skakalni zgodovini, v katero je vtkal zelo velik delež, prepričljivo vodil že po prvi seriji (232,8). Drugi je bil najboljši posameznik zime Kobayashi (221,9), tretji pa presenetljivo Poljak Jakub Wolny (220,3), na koncu le mesto nižje. Semenič je bil deveti (199,9), Peter Prevc 19., Zajc pa 20. Semenič je v finalu izgubil deset mest, Zajc pet, napredoval pa je Peter Prevc in se prebil v sredino druge deseterice.

Domen Prevc je imel največjo daljavo uvodne serije in je edini na tekmi presegel 240 m (241). Kobayashi je zaostal štiri metre, v finalu pa je Japonec dodal še dva in mlajši od obeh bratov Prevc na tekmi je imel težko nalogo, da ohrani najboljši položaj. A 232,5 m je bilo dovolj, da je za desetinko točke ugnal Kobayashija.

Ta je na turneji Raw Air le za 2,9 točke, kar je manj kot tri metre v desetih skokih na štirih skakalnicah, v skupnem seštevku ugnal Krafta, ki je leta 2017 slavil na tedaj prvič predstavljeni norveški turneji.

“Še en sanjski dan v mojem življenju! Ne v službi, ker jaz v tem kar delam, uživam. To ni služba. V finalnem skoku se mi je zalomilo takoj iz rampe. Postavil sem se v zakrčen, neuravnovešen položaj, kjer na mizi noga ni mogla narediti toliko kot v prvem skoku in posledično ni bilo toliko hitrosti v zraku, kot v prvem skoku, a sem se uspel nekako uloviti v drugem delu in izpraskati tiste metre, ki sem jih potreboval. Da sem zmagal za desetinko, sem opazil šele, ko sem gledal rezultate. Pred tem sem samo gledal, ali bo šlo čez ali ne in ko je šlo, sem si rekel, to je to, dobro je. Za mano je res odličen vikend. Danes mi je uspela zelo v redu tekma. Prvi skok je bil odličen, perfekten, drugi se mi je malo ponesrečil, a je bil dovolj za zmago. Presrečen sem, da grem domov iz Vikersunda z dvema zmagama,” je bil zadovoljen Prevc, ki je prvič v karieri slavil na letalnici.

Devetnajstletni Domen Prevc je slavil 68. posamično slovensko zmago in petič v karieri stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v tem tekmovanju. To mu je uspelo prvič po skoraj treh letih. Vse prejšnje štiri zmage je zabeležil v razmaku dobrega meseca dni, ko je bil novembra in decembra 2016 najboljši v Kuusamu, Klingenthalu, Lillehammerju in Engelbergu. Pred njim so v zgodovini slovenskih smučarskih skokov po številu zmag zgolj štirje, njegov starejši brat Peter Prevc (22 zmag), Primož Peterka (15), Primož Ulaga (9) in Robert Kranjec (7).

Zelo zgodaj je opozoril nase in takratni slovenski trener Goran Janus je moral skupaj s sodelavci zelo skrbno načrtovati njegov razvoj. V svetovnem pokalu je prič tekmoval 21. novembra 2015, ko je na ekipni tekmi z bratom Petrom, Jurijem Tepešem in Anžetom Laniškom sodeloval pri osvajanju drugega mesta.

Le dan pozneje je na svoji prvi posamični tekmi na najvišji ravni posegel med deseterico z osmim mestom, 19. decembra pa je v Engelbergu prvič stopil na zmagovalni oder, ko se je uvrstil takoj za Petrom in tedaj se je prvič v zgodovini primerilo, da sta dva brata na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih zasedla prvi mesti. Po skupnem 14. mestu v pokalu v sezoni 2015/16 in šestem v naslednji je v minuli zasedel šele 33. mesto, v tej pa je bil sicer nekaj boljši, vendar pred Vikersundom na robu dvajseterice.

“Izjemna zmaga Domna Prevca. Prvi polet je bil fantastičen, izjemen, drugi pa dovolj za zmago. Peter je stopnjeval svoje dosežke, tako da smo z njim zadovoljni. Anže je v prvo poletel zelo dobro, v drugo je imel ponesrečen polet, bil je pozen na mizi. Timi je bil že malo utrujen, ni opravil svojih poletov tako kot zna,” je črto pod tekmo potegnil trener Gorazd Bertoncelj.

To je bila zadnja tekma pred finalom sezone konec prihodnjega tedna v Planici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine