13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Svetovni prvak v elitnem razredu motokrosa MXGP Tim Gajser na zadnji dirki sezone četrti

Motokrosisti so danes na Kitajskem končali sezono svetovnega prvenstva. Na zadnji dirki v Šanghaju je v elitnem razredu MXGP svetovni prvak Tim Gajser končal na četrtem mestu, potem ko je bil tretji v prvi in četrti v drugi vožnji. Zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings.

 

Kvalifikacije je Gajser v soboto končal na 11. mestu, potem ko je dvakrat padel in ni imel več možnosti za preboj proti vrhu.

V današnji prvi vožnji je zmagal Nizozemec Glenn Coldenhoff pred Herlingsom in Gajserjem. V drugi je imel najboljši slovenski dirkač nekaj več težav, po enem od skokov ga je odneslo izven proge in v motor se mu je zataknil kos reklamnega napisa. Preden se je rešil, je izgubil tri mesta, s tretjega je padel na šesto, do konca nato sicer prišel do četrtega, a je ostal brez stopničk na dirki.

Pred njim je namreč v tej vožnji končal Jeremy Seewer, tako da sta imela oba enako število točk (38), odločala je boljša druga vožnja Švicarja.

Podobno je bilo v boju za prvo mesto, ker je Herlings slavil v drugi vožnji pred Coldenhoffom, je tudi slavil na dirki, oba Nizozemca sta sicer imela po 47 točk.

Medtem ko si je Gajser naslov prvaka privozil že štiri dirke pred koncem sezone, je bilo skupno drugo mesto v SP oddano šele danes, osvojil pa ga je Sewer. Gajser je na koncu sezone zbral 782 točk, Seewer 580, tretji je Coldenhoff s 535 točkami.

Gajser je na Kitajskem lovil deveto zmago v sezoni, a je ostal pri osmih, zadnja je bila v začetku avgusta v Belgiji. Za nekaj točk se mu je izmuznil tudi rekordni dosežek pri prednosti pred zasledovalci v SP. Na koncu je ostal pri razliki, kakršna je bila pred dirko: 202 točki, saj je bil Seewer njegov najbližji zasledovalec.

Gajser bi moral danes dobiti devet točk več od Švicarja, da bi postal prvak z najbolj prepričljivo osvojenim naslovom v zgodovini.

Gajser je bil edini slovenski predstavnik na sklepni dirki svetovnega prvenstva. V razredu MX2 je dvakrat suvereno slavil Španec Jorge Prado, ki v tej sezoni ni imel resne konkurence, osvojil je naslov prvaka in se bo v naslednji skušal dokazati med elito v razredu MXGP. V skupnem seštevku je Jan Pancar na koncu pristal na 28. mestu, na Kitajskem pa ni nastopal.

V elitnem razredu MXGP je letos na šestih dirkah nastopil tudi Klemen Gerčar, ki pa je še pred koncem sezone sporočil, da končuje kariero in ne bo več dirkal v SP. Dobil je eno točko in sezono končal na 58. mestu.

Motokrosisti bodo tekmovalno leto 2019 sklenili s preizkušnjo za pokal narodov 28. septembra v Assnu. Slovenijo bosta tam zastopala Gajser v razredu MXGP in Pancar v MX2 ter Peter Irt v razredu open.

* Izidi:
* MXGP:
– 1. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Tim Gajser (Slo) …
– 2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Jeremy Seewer (Švi), 4. Tim Gajser (Slo) …
– skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 47, 2. Glenn Coldenhoff (Niz) 47, 3. Jeremy Seewer (Švi) 38, 4. Tim Gajser (Slo) 38 točk …
– SP skupno, končni vrstni red (18): 1. Tim Gajser (Slo) 782, 2. Jeremy Seewer (Švi) 580, 3. Gautier Paulin (Fra) 535, 4. Glenn Coldenhoff (Niz) 527, 5. Arnaud Tonus (Švi) 462 … 58. Klemen Gerčar (Slo) 1

– MX2:
– skupno na dirki: 1. Jorge Prado (Špa) 50, 2. Tom Vialle (Fra) 42, 2. Calvin Vlaanderen (Niz) 40 …
– SP skupno, končni vrstni red (18): 1. Jorge Prado (Špa) 837, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan) 624, 3. Jago Geerts (Bel) 543, 4. Tom Vialle (Fra) 537, 5. Henry Jacobi (Nem) 442 … 28. Jan Pancar (Slo) 47

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine