11.3 C
Ljubljana
sobota, 4 maja, 2024

Švedi premagali Slovake, v skupini D dva remija

Piše: Samo Vidovič

Stadion Krestovski v St. Peterburgu je bil prizorišče prve tekme drugega kroga v skupini E med Švedsko in Slovaško.

Prvi polčas je potekel v enakovredni igri. Obe moštvi sta poskušali, vendar si v tem delu igre nista uspeli pripraviti nobene resne priložnosti. To je bil eden skromnejših polčasov na prvenstvu.

Drugi polčas je bil boljši.

Prvi resnejši strel proti golu je v 50 minuti sprožil Duda, s petnajstih metrov je streljal čez gol vratarja Olsena.

V 59 minuti pa je Augustinsson preskočil Slovaško obrambo, Dubravka je s parado odbil v kot. Po kotu je bil blizu zadetku tudi Danielsson, z glavo je streljal čez gol.

Švedi so prevzeli pobudo. V 67 minuti je poskusil Isak, tudi on je z glavo streljal čez gol.

Odločitev je padla v 77 minuti, ko je vratar Dubravka podrl Quaisona. Forsberg je zadel iz enajstmetrovke. Do konca tekme so se Švedi ubranili naletov Čehov in zmagali z 1:0.

Švedska je sedaj v zelo dobrem položaju,  praktično je že v osmini finala. Krasi jih predvsem čvrsta obramba, v napadu imajo še probleme, premalo so kombinatorni.

Slovaki so zamudili lepo priložnost za točko, igrali so solidno, padli so v sredini drugega polčasa. V tej skupini igrata jutri še Poljska in Španija.

Hrvaška in Češka sta v Glasgowu igrali 1:1. Čehi so bili za odtenek boljši v prvem polčasu, ki ni postregel s kakovostnim nogometom. Hrvati so tako kot proti Angležem igrali prepočasi, tudi premalo agresivno. Pravih priložnosti za gol je bilo malo. Čehi so povedli v 37 minuti iz enajstmetrovke,  Lovren je s komolcem v skoku udaril Schicka. Slednji je bil zanesljiv realizator.

Hrvaška je izenačila v 47 minuti, ko je Perišić po samostojni akciji z leve strani lepo zadel dolgi kot vratarja Vaclika. Do konca tekme sta obe reprezentanci imeli nekaj polpriložnosti, tiste prave pa si nobeno moštvo ni uspelo priigrati. Na koncu je remi pravičen. Čehi so lahko bolj zadovoljni,  imajo štiri točke in lahko mirno odigrajo zadnjo tekmo v skupini proti Angležem. Hrvati pa zaenkrat ne morejo biti zadovoljni,  niti z rezultatom, še manj pa s svojo igro. V prvih dveh tekmah sta največ pokazala veterana Modrić in Perišić, ostali bodo morali proti Škotski pokazati več, če želijo v osmino finala.

Britanski derbi med Anglijo in Škotsko je bil odigran na londonskem Wembleyu. Škoti so začeli hrabro in imeli prvo priložnost na tekmi, branilec Angležev Stones je blokiral nevaren strel proti golu.

Stones je imel v 11 minuti prvo priložnost za Angleže, po kotu je s petih metrov streljal z glavo v levo vratnico. Takoj zatem je s petih metrov zgrešil še Mount.

V 30 minuti je iz voleja poskušal O’,Donnell, angleški vratar Pickford se je izkazal z izvrstno obrambo.

Na začetku drugega polčasa so Angleži navalili na gol Škotov. Mount je streljal z razdalje,  vratar Marshall je odbil v kot.

Škoti so se nato otresli pritiska in imeli v 62 minuti lepo priložnost. Strel Dyksa je z gol črte odbil James. V 77 minuti pa je Adams žogo pred golom slabo zadel.

Zaključni pritisk so imeli Angleži, toda zadetka nismo videli. Končalo se je z 0:0. Angleži so nocoj razočarali,  z izjemo nekaj svetlih momentov na tekmi niso prikazali nič posebnega. S tako igro ne morejo računati na naslov prvaka.

Škoti so lahko zadovoljni. Pobrali so se po porazu s Čehi in na zadnji tekmi s Hrvaško imajo še možnosti za osmino finala. Uspeli so nevtralizirati napadalni trio Sterling- Kane-Foden, kar je bil ključ uspeha do točke.

V skupini D imata Češka in Anglija štiri točke, Hrvaška in Škotska pa eno.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine