2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Španija ugnala Švico šele po enajstmetrovkah

Piše: Samo Vidovič

St. Peterburg je bil prizorišče prve četrtfinale tekme med Španijo in Švico. Tekma je potekala po pričakovanju. Španci so takoj prevzeli pobudo. Švicarji pa so se postavili v defenzivo in čakali na protinapade.

Prvi strel na tekmi je končal v mreži. Jordi Alba je v deveti minuti po kotu z dvajsetih metrov streljal, žoga je na poti do gola zadela Zakario, spremenila smer in presenetila vratarja Sommerja.

Naslednjo priložnost smo videli v 25 minuti, ko je po kotu Azpilicueta streljal z glavo, Sommer je bil na mestu.

Švicarji so do prvega resnega strela na gol prišli v 34 minuti, ko je Akaji po kotu streljal čez gol.

Pet minut kasneje je, prav tako po kotu, zgrešil Widmer.

Prvi polčas je bil dokaj povprečen. Vse omembe vrednega se je zgodilo po kotih. Iz igre nismo videli niti ene konkretne akcije.

Tudi v drugem polčasu smo prvo priložnost videli po kotu, Zakaria je za las streljal mimo desne vratnice vratarja Simona.

V 64 minuti končno prva prava kombinacija na tekmi, po podaji Vargasa je Zuber streljal, Simon odbil v kot.

V 68 minuti izenačenje. Velika napaka v osrčju španske obrambe. P. Torres in Laporte sta bila v napoto eden drugemu, darilo je izkoristil Freuler, ki je podal Shaqiriju, ta pa je lepo zadel dolgi kot in izenačil.

V 78 minuti ključni moment tekme. Freuler je dobil po štartu nad Gerardom direkten rdeč karton. Z igralcem manj so bili Švicarji potisnjeni pred svoj gol. Zdržali so in gledali smo podaljške.

V podaljških je imel prvo priložnost Gerard, s petih metrov je zgrešil po lepi podaji Jordija Albe.

V 101 minuti spet priložnost za Gerarda, Sommer mu je strel obranil. Takoj zatem se je Sommer izkazal ob strelu Oyarzabala.

Tudi v drugem podaljšku so Španci veš čas napadali, streljali, toda ni jim uspelo še v drugo zadeti. Ali je Sommer obranil ali pa so streli leteli mimo gola. Končalo se je z 1:1.

Odločile so enajstmetrovke. Tu so bili bolj natančni Španci, ki so izkoristili tri enajstmetrovke, Švicarji le eno.

Španija je, predvsem do izključitve, igrala precej slabše kot zadnji dve tekmi na tem prvenstvu. Do tega momenta si praktično ni priigrala resnejše priložnosti, kljub večji posesti žoge na igrišču. Šele z igralcem več so Španci prišli do priložnosti, tekmo bi lahko rešili v svojo korist že po podaljških.

Švica je eno izmed največjih presenečenj tega prvenstva. Danes so bili blizu tega, da po Franciji izločijo še Španijo. Presekala jih je izključitev,  zdržali so do enajstmetrovk. Tokrat pa so bili pri enajstmetrovkah zelo nenatančni, kar jih je stalo polfinala. Odlično so igrali v obrambi, predvsem centralna branilca Elvedi in Akanji. Vratar Sommer pa se je izkazal v podaljških.

Večerna tekma v Münchnu med Belgijo in Italijo je bila polna tempa, dinamike. Italijani so poskušali s presingom na polovici Belgije. Belgijci pa so prihajali do priložnosti po protinapadih.

Prvo nevarnejši protinapad smo videli v 21 minuti, ko je strel De Bruyneja s šestnajstih metrov Donnarumma odbil v kot. Tudi tri minute kasneje je odlično obranil strel Lukakuja.

Italijani so povedli v 31 minuti. Vermaelen je napačno podal, do žoge je prišel Barella in z močnim strelom premagal Courtoisa.

V 41 minuti je Chiesa za las streljal mimo leve vratnice.

V 44 minuti 2:0 za Italijo. Vse je opravil Insigne, ki je po hitrem teku in preigravanju z dvajsetih metrov premagal Courtoisa. Eden izmed lepših golov na prvenstvu.

V 45 minuti je Di Lorenzo odrinil Dokuja, sodnik Vinčič je dosodil enajstmetrovko. Lukaku je znižal rezultat.

Drugi polčas je bil podoben, tudi tokrat so v 61minuti prvi zapretili Belgijci. Po kombinaciji Doku-De Bruyne je imel Lukaku prazen gol, a je zadel Spinazzolo.

V 66 minuti lepa podaja Insigneja Spinazzoli, ki pa je zgrešil.

Do konca tekme smo videli nekaj polpriložnosti na obeh straneh. Razigral se je mladi Doku, ki je v 84 minuti po lepem prodoru streljal čez gol.

Tekma je opravičila pričakovanja. Gledali smo odličen nogomet. Zmaga Italijanov z 2:1 je zaslužena. Večino tekme Belgijcem niso “dali dihati”, igrali so presing in jim onemogočili razviti igro že v začetni fazi. Ob koncu so se sicer pomaknili nazaj, uspeli so obraniti prednost. Oba gola sta plod individualne igralske kvalitete, to je tisto, kar je danes Belgiji manjkalo.

Belgijcem je tokrat izostala boljša igra naveze De Bruyne-Lukaku, njihov najboljši igralec je bil mladi Doku. Predvsem Lukaku bi iz tiste priložnosti moral dati gol. Poznala se je odsotnost E. Hazarda, Carrasco ni vstopil v igro. To sta igralca, ki lahko ob dobri dnevni formi sama odločita tekmo. Po odličnih predstavah v skupinskem delu so se že v osmini finala proti Portugalski z nekaj sreče uvrstili naprej. Danes jim to ni uspelo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine