3.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Slovenski orli zasedli prva štiri mesta v Planici!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Žiga Jelar (468,2 točke) je zmagovalec prve tekme finala sezone smučarskih skokov v Planici. To je bila za Jelarja prva zmaga v karieri. Za Jelarjem so se zvrstili še trije Slovenci; drugi je bil Peter Prevc (464,8), tretji Anže Lanišek (458,5), četrti pa Timi Zajc (454,8). S četverno zmago so Slovenci izenačili rekord iz leta 1980, ko je 20. januarja na tekmi v Thunder Bayu poker prvih mest uspel Avstrijcem.

Slovenski smučarski skakalci so danes v Planici zasedli prva štiri mesta, medtem ko so po prvi seriji zasedli prvih pet mest. Žiga Jelar je z današnjo zmago obenem prevzel tudi vodstvo v boju za mali globus za polete in ima 20 točk prednosti pred Zajcem in 30 pred svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom (450,3), ki je bil danes šesti.

Kaj naj rečem? Dokazal sem vsem, da sem res borec. Kljub raznim komentarjem, da sem iskal izgovore in se smilil sam sebi, pot res ni bila lahka. In zdaj tu stojim v Planici. Izjemno, res,” je v prvi izjavi za TV Slovenija dejal Jelar, ki se je tretjič v karieri povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala, prvič na najvišjo stopničko.

Zmagovalec Žiga Jelar (Foto: STA)

Od 3. leta hodim v Planico gledat zmage Roberta Kranjca in Petra Prevca, neverjetno. Če bi mi kdo rekel, kaj mi bo uspelo, bi mu odvrnil, naj napiše knjigo. Zmago bi rad posvetil pokojnemu očetu dobrega prijatelja, ki je bil ‘krivec’, da sem se sploh vpisal v smučarske skoke, in pokojni mami, ki mi je rekla le, naj pridem dol z letalnice živ,” je še dejal Jelar, za katerega je današnja zmaga brez dvoma obliž na rano te, zanj izjemno težke sezone.

Na zaključnih pripravah pred olimpijsko sezono je bil pozitiven na covid-19 in tako močno zbolel, da je moral poiskati tudi zdravniško pomoč. Koronska okužba mu je, kot je takrat dejal za STA, odnesla vse, za kar je trdo garal v spomladanskih in poletnih mesecih in zelo dolgo se je “pobiral”. Štiriindvajsetletnik se je v A-reprezentanco vrnil za 70. novoletno turnejo, vendar se mu povratek ni izšel po željah, ostal je tudi brez olimpijskih iger v Pekingu. V zadnjem delu sezone pa je lovil formo v celinskem pokalu, dobri nastopi so mu prinesli novo priložnost v zaključku sezone. Februarja v Lahtiju se je prvič prebil med najboljšo deseterico to sezono, nato se marca spet vrnil v celinski pokal, nanizal nekaj uvrstitev na stopničke, zdaj pa se je povzpel na zmagovalni oder tudi na najvišji ravni.

Tretji po prvi seriji Domen Prevc (443,5), je po finalu zasedel sedmo mesto. Poleg omenjenih so se še štirje slovenski letalci uvrstili v današnji finale trideseterice. Anže Semenič (429,4), ki je po današnjem poletu do 231 metrov končal kariero, je bil 16., Bor Pavlovčič (416,7) 22., Lovro Kos (407,1) 27. in Cene Prevc (388,6) 29. Brez nastopa v finalu je od Slovencev ostal le Tilen Bartol na 33. mestu.

V soboto bo pod Poncami na sporedu zadnja moštvena tekma sezone, na kateri bodo Slovenci prvi favoriti za zmago. Prva serija se bo začela ob 9.45, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine