3.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Slovenski nogometaši ostali brez svetovnega prvenstva

Piše: Samo Vidovič

V osmem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2022 je Slovenija v Mariboru gostila Rusijo. Našim je za ohranitev upov na uvrstitev na SP štela le zmaga.

Tekma se je začela z rumenim kartonom za Šporarja, ki ga je dobil že v prvi minuti.

Isti igralec je prvi prišel do priložnosti. V 15 minuti je Balkovec podal z leve strani, Šporar pa je s šestih metrov streljal točno v ruskega vratarja Safonova.

Dve minuti zatem domiselna akcija Rusov, Fomin je streljal čez gol.

V dvajseti minuti se je Sutormin sprehodil skozi našo obrambo in močno streljal, Oblak je bil na mestu.

V 28 minuti so Rusi povedli. Po prostem strelu Fomina z leve strani je bil najvišji v skoku Diveev in žogo poslal v mrežo nemočnega Oblaka.

V 33 minuti 2:0. Po kotu z desne strani je Balkovec popolnoma napačno ocenil žogo, kar je izkoristil Dzhikiya in z lepim strelom s škarjicami premagal Oblaka.

Takoj zatem je poskusil Šporar, Safonov se ni dal presenetiti.

V 40 minuti znižanje rezultata. Krasna akcija naših, ki jo je po prodoru Karničnika in asistenci Šporarja s strelom v dolgi kot zaključil Iličić.

V 45 minuti je Oblak obranil strel Smolina z razdalje.

V drugem polčasu so naši počasi začeli prevzemati pobudo. Rusi so se pomaknili nazaj, v 64 minuti so prišli do protinapada, po katerem je Bakaev streljal, vendar preslabo za vratarja takšne kvalitete kot je Oblak.

V 71 minuti odlična akcija in podaja Iličića,  Lovrić je na žalost zadel Barinova pred golom.

V 74 minuti je Kurtić zadel za izenačenje, vendar je bil na žalost za nekaj centimetrov v nedovoljenem položaju.

 Šeško je v 85 minuti z bližine streljal čez gol.

Ob koncu smo gledali velike napore naših, da izenačijo. Rusi so se branili, včasih tudi nekoliko panično. Na žalost so se obranili, do izenačenja ni prišlo. Ostalo je pri 2:1 za Rusijo.

Kljub porazu so naši pustili dober vtis, odigrali so dobro tekmo. Malo je zmanjkalo za pozitiven rezultat. Rusija je seveda veliko kvalitetnejša reprezentanca kot Malta, ki so jo naši pred nekaj dnevi gladko premagali. Na žalost je naša obramba pri obeh prejetih golih napravila osnovnošolski napaki. Pri prvem golu je bilo v našem petmeterskem prostoru pet naših in samo dva ruska igralca, tu bi morali dobiti skok. Pri drugem pa bi že pred napako Balkovca žogo morali izbiti iz kazenskega prostora. Ti dve nepotrebni napaki sta tudi glavni razlog za poraz. Lahko pa smo videli, da so naši tudi proti boljšemu nasprotniku od sebe sposobni kontinuirano napadati, pritisniti takšnega nasprotnika na njegovo polovico.

V drugem polčasu,  ko so imeli naši pobudo in je bilo kar nekaj lepih predložkov na drugo vratnico, je tam manjkal nek bolj ofenzivno orientiran igralec. Selektor Kek se je za igro z dvema klasičnima napadalcema morda odločil malenkost prepozno.

Kljub porazu si za prikazano igro in požrtvovalnost na igrišču igralci zaslužijo čestitke, prav tako selektor Kek in njegov strokovni štab.

Sedaj je jasno, da sta preostali tekmi v skupini samo stvar prestiža. Svetovno prvenstvo je izgubljeno. Vseeno pa se je potrebno zbrati in poskušati osvojiti tretje mesto v skupini.

V drugih dveh tekmah skupine H sta Ciper in Malta igrala 2:2, z enakim izidom se je končalo tudi srečanje med Hrvaško in Slovaško.

Lestvica skupine H:

Rusija 19 točk, Hrvaška 17, Slovaška in Slovenija 10, Ciper in Malta 5 točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine