9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Slovenske judoistke spet osvajajo svet: včeraj srebro Trstenjakovi, danes bron za Velenškovo

Judoistka Tina Trstenjak je na grand slamu v Bakuju osvojila srebrno kolajno. V velikem finalu je slovensko olimpijsko prvakinjo ugnala Japonka Miku Tashiro, ki je po dveh minutah in 20 sekundah zmagala z vzvodom.

 

Petindvajsetletna Tashirojeva, tretja na svetovni lestvici, ostaja nerešljiva uganka za tri leta starejšo varovanko celjskega stratega Marjana Fabjana, ki je na svetovni jakostni lestvici mesto pred Japonko. V osmem dvoboju je Japonka dosegla še osmo zmago. Tokrat je bila prepričljiva, saj je Štajerko prisilila v dve kazni že pred polovico finala, nato pa pripravila vzvod roke, iz katerega se je Trstenjakova že skoraj izvila, na koncu pa je tekmovalka iz Dežele vzhajajočega sonca dvoboj vendarle dobila.

“Res je zelo neugodna tekmovalka, a nikakor ni nepremagljiva. Vem, kaj moram storiti, a mi to na blazini nekako ne uspe realizirati,” je po finalu za STA povedala Trstenjakova, o celem dnevu pa dodala: “Imela sem same težke borbe, tudi rezultatsko tesne, zato sem z novimi stopničkami in kvalifikacijskimi točkami za olimpijske igre zelo zadovoljna.”

Baku ne glede na finalni poraz ostaja uspešno prizorišče za borko Sankakuja, saj je lani na svetovnem prvenstvu v Azerbajdžanu osvojila bron, pred štirimi leti pa se je tukaj veselila srebra na evropskih igrah, ki so štele tudi kot evropsko prvenstvo, temu pa so slovenska dekleta dodala še ekipno kolajno. Po drugi strani pa jo je prav v Bakuju že lani v polfinalu SP premagala prav Tashirojeva.

Slovenska šampionka je imela težak žreb, saj se je že v uvodnem nastopu pomerila z 31-letno Brazilko Ketleyn Quadros, bronasto z zadnjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, dvoboj pa je najboljša slovenska judoistka, ki je sicer prevladovala, dobila šele z metom v 20. sekundi podaljška.

Poljakinja Agata Ozdoba Blach, tudi že nosilka kolajne z EP in SP, ni našla prave rešitve za Celjanko in 17 sekund pred koncem je prejela še tretjo kazen, po kateri je za zmago morala čestitati tekmovalki z napisom SLO v zlati barvi na kimonu.

Sledil je polfinale z Nemko Martyno Trajdos, bronasto z zadnjega EP v Izraelu. Gre za stari znanki, ki sta se na uradni tekmi pomerili že 17. v karieri, 13. pa se je zmage veselila Trstenjakova, pa čeprav je tokrat do zmage prišla po več kot dveh minutah podaljška, ko si je Nemka prislužila še tretjo kazen.

Zelo značilno za današnji dan je bilo, da Trstenjakova ni uspela izvesti zaključnih metov, s katerimi bi prišla do zmag. “Tak dan pride, a sem bila z vsemi na blazini zelo močna,” je dan v azerbajdžanski prestolnici še pokomentirala slovenska olimpijka.

Nepričakovano se je že po prvi borbi poslovila Andreja Leški. Usoden je bil vazari po dobri minuti dvoboja.

Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kg izgubila uvodni dvoboj z Nemko Miriam Butkereit, ki je letos že stala na stopničkah v Düsseldorfu in Antalyi, po več kot dveh minutah podaljška. Gorenjka je prikazala dober judo, žal pa si je prislužila tudi tri kazni in se po diskvalifikaciji poslovila od nadaljnjih nastopov.

Zelo uspešno je nastopila judoistka Anamari Velenšek, ki je na grand slamu v Bakuju osvojila bronasto kolajno v kategoriji nad 78 kilogramov. V odločilnem dvoboju je po dobri polovici borbe z iponom premagala 26-letno Francozinjo Anne M Baire, že pred tem pa je po vsega desetih sekundah dosegla tudi vazari.

Velenškova, nosilka brona z zadnjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru v kategoriji do 78 kg, je še enkrat potrdila izredno delo nog. Najprej je dosegla met potem, ko je tekmici z izbijanjem leve noge zrušila ravnotežje. Nato je to ponovila na polovici dvoboja, kjer je bil met še bolj prepričljiv, pa čeprav je pred tem Francozinja pripravila dober prijem, nato pa jo je varovanka Marjana Fabjana še drugič v dvoboju presenetila in si tri dni pred 28. rojstnim dnem pripravila tudi prvo majhno darilo.

Pred tem je Velenškova na poti do kolajne odpravila nekdanjo dvakratno svetovno podprvakinjo in nosilko desetih kolajn s panameriških iger Mario Suelen Altheman, ki jo je letos ugnala že v Parizu. V četrtfinalu je s tatamija poslala Ukrajinko Galino Tarasovo, v polfinalu pa je bila od Štajerke močnejša kasnejša zmagovalka Ukrajinka Jelizaveta Kalanina iz Ukrajine, bronasta z zadnjega EP, ki je Velenškovo prvič premagala lani v finalu tekme v Agadirju.

V kategoriji do 89 kg je Klara Apotekar osvojila peto mesto, Vito Dragić v kategoriji nad 100 kg pa je izpadel po prvi borbi. V soboto je srebro v kategoriji do 63 kg osvojila Tina Trstenjak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine