5.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Slovenija z zmago končala kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Piše: Samo Vidovič

Stožice so gostile zadnjo tekmo Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo naslednje leto v Katarju. Nasprotnik naše reprezentance je bil Ciper.

Selektor Matjaž Kek je v prvi postavi naredil pet sprememb, glede na zadnjo tekmo proti Slovaški.

Naši bi lahko povedli že v peti minuti, ko Zajc ni izkoristil nesporazuma v gostujoči obrambi. Streljal je mimo leve vratnice.

V 16.minuti je po kotu Iličića in strelu z glavo Kurtića najprej prečka rešila goste. V nadaljevanju napada pa je po podaji Gnezde Čerina streljal Verbič, s parado se je izkazal gostujoči vratar Michael.

V 23.minuti je po desni strani lepo prodrl in še lepše podal Stojanović, Zajc pa je popolnoma sam s šestih metrov zgrešil.

Minuto kasneje je Celar zadel, toda sodnik Ivanov je po ogledu videoposnetka gol razveljavil.

Do konca prvega polčasa so naši še naprej oblegali ciprska vrata, v 45.minuti je streljal Celar, a točno v Michaela.

Gostje so se  z “bunkerjem” obranili, v ofenzivi pa niso pokazali večjih ambicij, tako da je bil naš vratar Oblak brez dela.

Prvi resnejši napad v drugem polčasu, v 48.minuti, je prinesel vodstvo naših.

Stojanović se je spet prebil po desnem boku, po njegovi podaji in odboju je žoga prišla točno na nogo Zajca, ta pa jo je s šestih metrov poslal v mrežo.

Tudi po golu se na igrišču ni dosti spremenilo. Razpoložen je bil predvsem Stojanović. Naši so odigrali večino napadov po desni strani. Leva je bila precej manj aktivna.

Po kotu v 67.minuti je imel lepo priložnost Balkovec, a se ni znašel.

V 75.minuti so imeli gostje svojo prvo priložnost. Po kotu je na prvo vratnico vtekel Antoniadis, streljal pa je točno v Oblaka.

Zajc bi lahko dve minuti kasneje povišal vodstvo, a se je zapletel v preigravanju, potem ko je že imel “čist” udarec proti golu.

Odločitev o zmagovalcu je padla v 85.minuti. Celar je podal Gnezdi Čerinu, ta pa je z močnim diagonalnim strelom premagal Michaela.

Gostje so znižali v 89.minuti. Iličić je po preigravanju izgubil žogo, po protinapadu pa je Kakoullis s strelom z osemnajstih metrov “odstranil pajčevino ” z desnega zgornjega kota Oblakovih vrat.

Lovrić je v zadnji minuti streljal čez vrata, gostje do konca niso več ogrozili naših vrat.

Zmaga Slovenije z 2:1 je zaslužena, lahko bi bila izražena s precej višjim rezultatom. Naši so ves čas kontrolirali potek tekme, pritisnili Ciper na njihovo polovico, bili veliko boljši. Gostje so redko prihajali pred naša vrata. Njihov gol ob koncu tekme je bil nepotreben, nekateri naši igralci so se po udobnem vodstvu nekoliko opustili, kazen je prišla hitro.

Igralec tekme je bil Stojanović, ki je bil zelo razpoložen za prodore po svojem boku. Sodeloval je pri prvem golu, bil je zanesljiv tudi v obrambi.

Za zmago in pristop pa lahko pohvalimo vse naše igralce, na čelu s selektorjem in strokovnim vodstvom. Ta tekma je bila ena boljših v teh kvalifikacijah. Z izjemo nekaj minut po drugem golu so vsi odigrali disciplinirano, predvsem v fazi obrambe. Veliko je bilo medsebojne pomoči v tej fazi, tako da je bil nasprotnik redkokdaj pred našim golom.

V ostalih tekmah skupine H je Hrvaška premagala Rusijo z 1:0 in se direktno uvrstila na svetovno prvenstvo, Rusijo čakajo dodatne kvalifikacije. Slovaška je bila s 6:0 boljša v gosteh od Malte.

Končna lestvica skupine H:

Hrvaška 23, Rusija 22, Slovaška in Slovenija 14, Ciper in Malta 5 točk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine