6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Rogla: Vztrajno in neomajno do najvišjih dosežkov v judu za Slovenijo

Piše: Vane T. Costa

Rogla in Terme Zreče se že dobrih 30 let uvrščata med priljubljene destinacije za priprave vrhunskih športnikov v Sloveniji in širše. V običajnih pogojih Uniturjevi centri letno gostijo okoli 3000 vrhunskih športnikov oz. 120 reprezentanc in ekip na pripravah.

Kljub omejitvam in v skladu z veljavnimi ukrepi so v pretekli zimski sezoni uspeli pridobiti dve mednarodni alpski deskarski tekmovanji na najvišji ravni, in sicer FIS Svetovno prvenstvo v deskanju na snegu v paralelnem slalomu in veleslalomu 01. in 02. 03. 2021 ter FIS Svetovni pokal v deskanju na snegu v paralelnem veleslalomu 06. 03 2021. Kljub kratkemu času in odpovedim, ki so jih dale druge destinacije, Rogla je zmogla in bila nagrajena z kolajno najbolj žlahtnega leska za Slovenijo.

Razmere, povezane z epidemijo novega koronavirusa, ki z varnostnimi ukrepi in priporočili za preprečevanje širjenja bolezni nalaga številne ukrepe in omejitve na vseh področjih življenja in delovanja, so v zadnjem letu seveda tako ali drugače pomembno zaznamovale tudi vrhunski šport in priprave vrhunskih športnikov. To da je Rogla eden glavnih baz za višinske priprave v preneketerem športu, se izpričuje tudi te dni.

V teh dneh, oziroma od tako rekoč začetka maja na Rogli ponosno gostijo enega največjih in najpomembnejših mednarodnih judo kampov, ki združuje 75 judoistov iz Švice, Izraela, Turčije, Portorika, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Kosova, Poljske in Slovenije. Med njimi je kar 23 judoistov, ki se bodo za najžlahtnejša odličja pomerili na olimpijskem tatamiju v Tokiu – tudi branilki zlate medalje iz Ria de Janiera Tina Trstenjak in Majinda Kalmendi, ki je prva osvojila zlato olimpijsko kolajno za novo kosovsko državo.

Marjan Fabjan iz Judo kluba Sankaku, guru slovenskega judoističnega športa in glavni organizator judo kampa na Rogli ter neizprosen in vztrajen do konca pri svojem poslanstvu, ki za enkrat prinaša najvišja odličja iz vseh tekmovanj na vseh ravneh, je povzel dogajanje v zadnjih 16 dneh: “Po dolgem dogovarjanju in usklajevanju se je tokratnih bazičnih priprav na Rogli udeležilo največ tekmovalcev doslej. Priprave so v celoti uspele. Pogoji za treninge so bili odlični, hrana vrhunska, domača in osebje prijazno. Rogla je izpolnila naša pričakovanja, zato jo priporočam tudi drugim ekipam.«

Trener Marjan Fabjan. (foto: Vane T. Costa)

V skladu s postopnim sproščanjem protikoronskih ukrepov ter na podlagi upoštevanja pogojev, ki omogočajo prehajanje državnih meja, se v prihajajočih mesecih tako na Rogli kot tudi v Termah Zreče veselimo več kot deset vrhunskih nogometnih ekip iz Srednje Evrope.

Že tradicionalno pa se bodo v Uniturjevih centrih na nove zmage pripravljale članska ekipa in mladinske selekcije Rokometne in Košarkarske zveze Slovenije.

Če dodamo še rekreativce, ki bodo zelo kmalu ob nastopu dalj časa trajajočem lepem vremenu, to posebej velja za Roglo, Unitur se mora dobro pripraviti na »naval« četudi jih bo od veliko obiska »bolela« glava. Ne smemo pozabiti da Unitur oziroma njihova ponudba sledi načinu razmišljanja ki je GREEN & SAFE oziroma za odgovorno, varno in trajnostno ravnanje v turizmu

Jim toplo priporočam, dobro pripravljenost čim več ustvarjalnih zamisli in polne roke dela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine