16.9 C
Ljubljana
nedelja, 28 aprila, 2024

Nogometni selektor Kek danes praznuje jubilej

Piše: Samo Vidovič

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je danes dopolnil 60 let. 

Rojeni Mariborčan je svojo kariero začel pri mariborskem Železničarju. Z devetnajstimi leti je leta 1980 prestopil k Mariboru, za katerega je igral v takratni drugi jugoslovanski ter slovenski republiški ligi.

Leta 1985 je prestopil k takratnemu avstrijskemu drugoligašu SV Spittalu. Čez tri leta se je preselil v Graz, kjer je za tamkajšnji GAK igral sedem let.

Leta 1995 se je vrnil nazaj v Maribor in z njim osvojil tri naslove državnega prvaka ter dva pokalnega prvaka. Za državno reprezentanco je nastopil enkrat. Igralsko kariero je zaključil leta 1999.

Večinoma je igral na mestu centralnega branilca oziroma libera. Bil je inteligenten igralec, ki v igri znal voditi svoje soigralce. Tehnično je bil zelo dober, znal je predvidevati situacije vnaprej, tako da je jih je reševal z dobrim postavljanjem in ne z grobimi prekrški. Imel je zelo močen udarec. Za nasprotne vratarje je bil nevaren predvsem pri izvajanju prostih strelov. Znal je dati gol tudi z razdalje več kot tridesetih metrov od gola. V igri ga je krasila tudi mirnost, tudi v najbolj napetih trenutkih tekme.

Po končani igralski karieri je začel s še bolj uspešno trenersko. Najprej je bil pri Mariboru pomočnik Bojana Prašnikarja, potem pa je postal prvi trener vijoličastih. Pod njegovim vodstvom je bil Maribor trikrat državni ter enkrat pokalni prvak.

Leta 2007 je postal selektor slovenske reprezentance. Leta 2010 se mu je z njo uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, kjer je reprezentanca odigrala odlično. Proti Alžiriji je dosegla prvo zmago na svetovnih prvenstvih. Pod njegovim vodstvom je bila Slovenija najvišje uvrščena na lestvici FIFE in sicer na petnajsto mesto konec leta 2010.

Leta 2013 je prevzel hrvaškega prvoligaša Rijeko. Leta 2017 je bil z moštvom prvič v zgodovini kluba hrvaški prvak.

Leta 2018 se je vrnil na klop slovenske reprezentance.

Ob okrogli obletnici zaželimo Matjažu Keku vse najboljše. V športni karieri pa mu želimo vrnitev k uspehom in rezultatom, ki jih je imel v svoji prvi fazi vodenja reprezentance.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine