4.7 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Nogomet – južnoameriške kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022

Piše: Jože Jan

Včeraj so se pomerile južnoameriške nogometne reprezentance. Brazilija je zmagala, Argentina izenačila.

Brazilija je brez Neymarja zmagala 3-1 svojo deveto zaporedno tekmo proti Venezueli, medtem ko Argentina Lionela Messija ni uspela zmagati in je izenačila brez golov proti Paragvaju. Ekvador je zmagal nad Bolivijo in se približal na lestvici Argentini. Urugvaj in Kolumbija sta tudi izenačila in se še vedno borita za mesto na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2022.

Nogomet kvalifikacije svetovno prvenstvo Brazilija Venezuela. (foto: EPA / Miguel Gutierrez)

Venezuela bi kmalu zadala velik udarec Braziliji. Z enajstmetrovko v 11. minuti je zmagovala nad Brazilijo skozi eno uro. Brazilija se je proti koncu tekme zbudila in z goli Marquinhosa, Gabigola ter Antonya zapečatila zmago za 3:1. Brazilija zbira 27 točk na devetih tekmah in je že skoraj uvrščena na svetovno prvenstvo, saj ima 8 točk več kot drugi na lestvici, Argentina. Po včerajšnjem porazu vse kaže, da bo Venezuela ostala kot edina južnoameriška ekipa, ki se še nikoli ni uvrstila na svetovno prvenstvo.

Argentina je s pomočjo Lionela Messija ustvarila mnogo možnosti za gol, zlasti v prvem polčasu, vendar je bila sreča na strani Paragvaja. Argentina se bo na prihodnji tekmi pomerila z zgodovinskim tekmecem Urugvajem. Argentinska ekipa, pod vodstvom Lionela Scalonija, druga na lestvici z 19 točkami, je v zadnji fazi znižala raven igranja. Paragvaj ostaja na šestem mestu z 12 točkami se je z neodločenim rezultatom zadovoljil, saj bo prihodnjo nedeljo proti Čilu imel dobro priložnost zmage.

Urugvaj in Kolumbija sta prav tako podpisali mir in izenačila tekmo brez golov, čeprav sta obe ekipi bili zelo napadalni. Urugvaj je tako ostal na četrtem mestu lestvice.

Ekvador je z dvema goloma Ennerja Valencije in še enim Michaela Estrade v Guayaquilu premagal Bolivijo s 3:0. Z zmago se je Ekvador povzpel na tretje mesto lestvice in izbral 16 točk. Bolivija je deveta s 6 enotami. V nedeljo bo Ekvador obiskal Venezuelo, Bolivija pa bo gostila Peru.

Nov »južnoameriški derbi Pacifika« med Čilom in Perujem se je končal z zmago 2:0 Peruja z zadetkoma Christiana Cueve in Sergia Peñe. Čile je tako potopljen na osmemu mestu lestvice in nevarno oddaljen od kvalifikacijskih mest. Peru se lahko šteje za največjega zmagovalca dneva, saj je Kolumbiji in Paragvaju odštel dragoceni točki in ima znova možnost, da se uvrsti na svetovno prvenstvo.

Tako je uvrščena lestvica po 10 igrah :

Brazilija, 27 točk

Argentina 19

Ekvador in Urugvaj 16

Kolumbija 14

Paragvaj 12

Perú 11

Čile 7

Bolivija 6

Venezuela 4

 

Vir: Diario Clarín

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine