7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Na cvetno nedeljo bo Planica še drugič v tej sezoni gostila smučarje skakalce, a žal s praznimi tribunami

Piše: Zala Zaletel (STA), C. R.

Prihodnji teden bo letalnica bratov Gorišek v Planici še drugič to zimo, zaradi koronske krize še drugič brez gledalcev, gostila najboljše skakalce. Pod Poncami bodo tokrat na finalu sezone prvič kar štiri tekme, Slovenci si želijo uspešno sezono končati med najboljšimi. Norvežan Halvor Egner Granerud pa v Planico prihaja po kristalni globus.

Skakalna elita se bo v Planici spet zbrala prvič po dveh tednih, po svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin v Oberstdorfu, na katerem je Anže Lanišek osvojil kolajno na srednji ter zasedel peto mesto na veliki skakalnici.

Po odpovedi norveške turneje svetovnega pokala zaradi koronavirusne pandemije je Smučarska zveza Slovenije (SZS) prevzela organizacijo ene dodatne tekme, ki bo v četrtek, 25. marca, četudi je pandemija precej otežila pridobivanje dodatnih sponzorskih sredstev za tekme. Planica bo tako ob koncu sezone gostila tri posamične in eno ekipno tekmo.

Organizatorji z odliko opravili decembrsko generalko

Četudi je 26. SP v poletih v Planici zaznamovala afera Zajc – skakalec Timi Zajc je bil zaradi kritičnega zapisa sredi tekme izključen iz reprezentance, odšel pa je tudi tedanji glavni trener Gorazd Bertoncelj -, so organizatorji decembrskega dogodka z vseh strani prejemali čestitke.

Organizacijski odbor Planica ter zdravstvena služba prvenstva sta v sodelovanju z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) pripravila učinkovit karantenski mehurček. Obenem so se v Planici, kjer so tekme potekale brez gledalcev, organizatorji uspešno spopadli še s številnimi drugimi izzivi, med njimi prvo izvedbo tekme z umetno razsvetljavo.

Pod Poncami spet brez gledalcev

“Že decembra smo si na SP želeli gledalce, a zdaj lahko ugotovimo le, da jih tudi tokrat ne bo. Vnovič je oživela tudi ideja o ogledu tekmovanj iz avtomobilov, a ta ostaja nerealna, saj nam epidemiološka slika tega ne dopušča,” je dejal generalni sekretar Tomaž Šušteršič. Stik med prireditvijo in gledalci bo zato vnovič ponudila le Zavarovalnica Triglav, kjer se gledalci lahko prijavijo za virtualno navijaško tribuno (triglav.si/planica).

Prav gledalci so pomembni tudi za planiški proračun, ki bo letos z 1,5 milijona evrov pol manjši od načrtovanega. “Odsotnost gledalcev pomeni izpad 35 odstotkov prihodkov. Že lani smo naredili izgubo zaradi odpovedi decembrskega SP in položaj ni zavidljiv, ni pa neobvladljiv,” je še povedal Šušteršič. Predsednik SZS Enzo Smrekar pričakuje, da bodo prireditev izpeljali s pozitivno ničlo.

Letalnica letos nared tudi za svetovni rekord

Novi vodja tekmovanja v Planici je Aljoša Dolhar, ki je na tem mestu nasledil Jelka Grosa. Kot pravi, je na letalnici že pripravljena naletna smučina, strojna dela so končali do petka, konec tedna bo čas za zadnje malenkosti za torkov preizkus. Pred tem bo treba izbrati tudi 20 do 25 predskakalcev.

“Letalnica bo pripravljena tudi za svetovni rekord, a vsi veste, da se tega ne da načrtovati,” pravi Dolhar in dodaja, da je za polete prihodnji teden ugodna tudi vremenska napoved.

Granerud v Planico po veliki kristalni globus

Skupni zmagovalec sezone je že znan. Granerud, ki je moral SP v Oberstdorfu predčasno končati zaradi okužbe z novim koronavirusom, je po novici, da pri Fisu ne bodo nadomestili vseh odpadlih tekem norveške turneje, predčasno osvojil tudi veliki kristalni globus.

To sezono je 24-letni Norvežan nanizal 11 zmag v svetovnem pokalu, z neulovljivimi 1544 točkami pa se je že razveselil tudi skupne. Nemec Markus Eisenbichler na drugem mestu tri posamične tekme pred koncem zaostaja za 526 točk. Tretji je Poljak Kamil Stoch (944), najboljši Slovenec Lanišek (749) pa je šesti.

Slovenski orli na finalu vedno nabrušeni: tokrat kar 13 skakalcev

Slovenija bo na finalu sezone izkoristila nacionalni paket, kar pomeni, da bo v kvalifikacijah nastopilo kar 13 slovenskih skakalcev. Selektor Hrgota, ki je v petek in v soboto s fanti treniral v Planici, je za tekmo izbral Laniška, Bora Pavlovčiča, Petra, Ceneta in Domna Prevca, Timija Zajca, Tilna Bartola, Žigo Jelarja, Roka Justina, Anžeta Semeniča, Lovra Kosa ter mladinca Jerneja Presečnika in Tjaša Grilca.

Hrgota si želi, da bi njegovi varovanci na čelu z bronastim z nedavnega SP Laniškom sezono končali na visoki ravni. “Želim si, da bi naredili rezultat, s katerim bi imeli lepo popotnico za prihodnjo, olimpijsko sezono ter domače SP 2023,” je ocenil selektor in dodal: “Seveda imamo kot vedno tudi rezultatske cilje. Stopničke so cilj na vsaki tekmi.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine