10.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Medtem ko polit-kolesariat uganja norčije, Roglič, Pogačar in ostali dostojanstveno zastopajo slovenske barve na dirki po Franciji

Deveto etapo kolesarske dirke po Franciji je dobil slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), z drugim mestom pa je Primož Roglič (Jumbo-Visma) prevzel rumeno majico vodilnega. Tretje mesto je pripadlo Švicarju Marcu Hirschiju (Sunweb), ki je bil edini preživeli ubežnik v zahtevni in hitri etapi do Larunsa.

 

 

Pogačar je tako postal drugi slovenski zmagovalec etape na Touru, obenem pa je postal še drugi kolesar s sončne strani Alp, ki je slavil zdaj že v “slovenskem” Larunsu, potem ko je pred dvema letoma s sijajnim napadom na spustu po prelazu na Aubisque slavil Roglič.

Tisto leto je Kisovčan osvojil skupno četrto mesto, dve leti kasneje pa je v Larunsu oblekel majico vodilnega, potem ko se je po vztrajnih napadih Pogačarja skupina favoritov znebila in posledično iz rumene majice slekla Britanca Adama Yatesa (Mitchelton-Scott).

“Rumena majica je super. Je naš cilj in upam, da jo bom imel na sebi tudi v Parizu. Vsekakor je to dobra etapa za nas,” je za RTV Slovenija po etapi dejal 30-letni član Jumbo-Visme.

S tem je Slovenija postala 25. država z nosilcem te priznane majice. Roglič ima v skupnem seštevku po devetih etapah zdaj 21 sekund prednosti pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) in 28 pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis). Pogačar je v skupnem seštevku napredoval na sedmo mesto in za svojim rojakom zaostaja 44 sekund.

Slovenski junak je v izjavi za organizatorje Toura deloval sproščeno, a ne preveč utrujeno. “To je res noro. Po težkem tednu je neverjetno dobiti etapo. Rad bi se zahvalil ekipi, da so mi pomagali in zares sem vesel, da sem slavil etapno zmago.”

Pogačarja je pohvalil tudi Roglič, ki je priznal, da je bil v sprintu mladenič premočan. “Najprej bi čestital Tadeju, danes sva zamenjala pozicije v primerjavi s četrto etapo. Je res izjemno močan,” je dejal Roglič, ki je nato za RTV Slovenija pokomentiral še drugo slovensko dvojno zmago na letošnjem Touru, skupaj pa tretjo, v katero sta vpletena Pogačar in Roglič. Eno od teh sta spisala na lanski dirki po Španiji.

“Če bi bilo vse tako lahko, bi bilo fino. Ampak kaj naj rečem, očitno smo Slovenci v kolesarstvu postali velesila tako kot Kolumbijci,” je primerjavo našel Kisovčan. Toda Kolumbijci na letošnjem Touru gledajo v hrbet Slovencem.

Za to je polovično zaslužen tudi Pogačar, ki je z vsega 21 leti in 352 dnevi postal najmlajši zmagovalec etape na Touru po Američanu Lancu Armstrongu, ki je svojo prvo etapno zmago slavil leta 1993.

Mladi slovenski talent je v etapi želel pridobiti še več časa, potem ko je že v soboto po težavah v petkovi sedmi etapi nadoknadil 40 sekund.

“V bistvu sem želel dobiti čim več časa za skupni seštevek, a sem videl, da nismo pridobili veliko v primerjavi s konkurenti. Zato sem v zadnjih metrih skušal priti do teh bonifikacijskih sekund. Niti ne vem, kako mi je uspelo, pač sprintal sem na vso moč,” je dodal Pogačar.

Tudi sam je bil vesel podatka, da je v Larunsu pred dvema letoma slavil že Roglič, s čimer ima mesto vse bolj slovenski pridih. “Očitno je temu res tako, da je kraj slovenski. Primož je izjemen in tudi še naprej bo zmagoval. Upam, da bova skupaj ustvarila še marsikaj velikega,” je v prihodnost pogledal kolesar s Klanca pri Komendi, ki je bil izjemno vesel z do sedaj prikazanim na Touru.

V začetku etape od Pauja do Larunsa (153 km) je sicer glavnina nadzorovala ubežnike, šele po dobrih 50 kilometrih pa so v ospredje izpustili Hirschija, ki je s pogumno vožnjo skorajda zdržal do cilja, a ga je skupina s Pogačarjem, Rogličem, Bernalom in Špancem Mikelom Lando (Bahrain-McLaren) ujela nekaj kilometrov pred ciljem.

V drugi pirenejski etapi, tudi zadnji na letošnjem Touru, je sicer ritem narekovalo moštvo Jumbo-Visma. Z boljšo predstavo kot dan prej so že na prvem klancu prve kategorije na prelaz Hourcere in nato še na manjši vzpon na Soudet napravili selekcijo. Na drugem težjem vzponu na prelaz Marie Blanque pa je prvi znova napadel Pogačar in razredčil skupino najboljših.

Iz skupine štirih je nato napadel tudi Bernal, ki je bil videti precej bolje kot dan prej. Roglič je znova pokrival napade, pomembno razliko pa so štirje napravili do nekdanjega nosilca rumene majice Yatesa. Ta je bil s 54 sekundami zaostanka na koncu 15.

Slovenca sta si nekaj bonifikacijskih sekund pridobila že napadom tik pred vrhom prelaza Marie Blanque, nato pa sta obračunala še za etapno zmago, kjer je bil tokrat za razliko od četrte etape do Merletta hitrejši Pogačar. Mladi kolesar s Klanca pri Komendi je v etapi skupaj pridobil 12 sekund, Roglič pa 11, s čimer je že na vrhu zadnjega vzpona virtualno prevzel rumeno majico vodilnega.

Na vrhu prelaza Marie Blanque sta Pogačar in Roglič sicer zadela s kolesom, pri čemer je mlajši tekmec skorajda padel. Tudi o tem je Roglič razlagal po etapi. “Takoj sem se mu opravičil. Joj, skoraj bi se eliminirala sama. Toda to je kolesarstvo, na koncu je bilo vse okej,” je še dejal Roglič.

Za svojo predstavo je bil nagrajen z rumeno majico in plišastim levčkom, ki ga bo kakopak dobil njegov sin Lev. “Novega leva bo Lev zelo vesel,” je še dejal reporterki slovenske javne televizije.

V ponedeljek bo na Touru prost dan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine