2.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Medsosedski derbi: v nogometu je Hrvaška vsaj za razred boljša

Piše: Samo Vidovič

Šesti krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo v skupini H je prinesel sosedski derbi med Hrvaško in Slovenijo. 

Hrvaška je v tem drugem miniciklusu tekem na dveh gostovanjih osvojila štiri točke. Prav tako Slovenija, le da iz dveh domačih tekem.

Pričakovanja pred tekmo so bila na obeh straneh velika. Hrvaška bi bila z zmago že zelo blizu uvrstitve na svetovno prvenstvo. Slovenija pa bi se s pozitivnim rezultatom vključila v boj za prvi dve mesti.

Tekma se je začela s poskusi Hrvatov, naši so jih z držanjem žoge v svoji posesti poskušali umiriti.

Prvi strel proti našim vratom je v 5 minuti z glavo sprožil Vlašič. Vratar Oblak s strelom ni imel veliko dela.

Veliko bolj nevarno je bilo po predložku Perišića v 9 minuti, ko je Gorenc Stankovič v zadnjem trenutku uspel razčistiti.

V 20 minuti hitra akcija domačih po levi strani,  nizko podajo je ob premalo odločnem Balkovcu pričakal Kramarić, njegov strel z dvanajstih metrov je Oblak vrhunsko obranil.

V 25 minuti nova priložnost,  Livaja je že preigral Oblaka, vendar mu je žoga ušla in ni uspel zadeti prazne mreže.

Naši so prvič zapretili v 26 minuti. Gnezda Čerin je podal globinsko žogo Šešku, ta je lepo preigral Vido, potem pa je z levo nogo zgrešil dolgi kot vratarja Ivušića.

V 29 minuti lep strel Livaje z razdalje,  Oblak je s parado obranil.

Šeško in Stojanović sta malo kasneje lepo kombinirala na desni strani, žal ni bilo zaključka, Stojanović je predolgo čakal s predložkom.

V 33 minuti so Hrvati povedli. Po predložku Juranovića je Pašalić zadel vratnico, odbito žogo pa je Livaja poslal v prazno mrežo. Naša obramba je bila preveč statična, predaleč tako od Pašalića kot tudi Livaje.

Že minuto kasneje priložnost za izenačenje. Z osemnajstih metrov je Kurtić streljal za las mimo leve vratnice Ivušićevih vrat.

V 39 minuti prodor in strel Perišića, a visoko preko gola.

Minuto kasneje je Barišić z neposrečenim predložkom skoraj presenetil Oblaka, ki je še uspel odbiti žogo v kot.

Do konca polčasa velja omeniti še strel Kramarića in obrambo Oblaka ter na nasprotni strani podajo Lovrća, Šeško je bil za malenkost prekratek.

Hrvati so bili v prvem polčasu boljši in so na odmor zasluženo odšli s prednostjo.

Našo obrambo so lomili po obeh bokih, tu so imeli preveč prostora za predložke kot tudi individualne akcije.

Naši so bili premalo nevarni, konkretni v napadu. Pogrešali smo individualne vložke Josipa Iličića.

Tako kot se je končal prvi polčas se je začel tudi drugi. Hrvati so bili poletni, z lahkoto so prebijali slovensko obrambo, spet po bokih. Za drugi gol jim je manjkal le boljši zaključni strel.

Slovenski selektor Kek je reagiral. Nerazpoloženega Iličića je zamenjal Mlakar.

Malo kasneje so vstopili še Šporar, Jurčević ter Skubic. In ravno njega je v 66 minuti Perišić prelahko preigral in asistiral Pašaliću za povišanje vodstva. Pašalić je bil v našem petmeterskem prostoru popolnoma sam, neoviran.

V 70 minuti prvi strel Slovenije na gol v drugem polčasu,  Ivušić je obranil poskus Kurtića z razdalje.

Do konca tekme so dominirali Hrvati, si pripravljali priložnosti in jih tudi zapravljali. V četrti minuti sodnikovega podaljška pa je po podaji Oršića z glavo s petih metrov zadel še Vlašić za končnih 3:0. Tudi pri tem golu so bili naši obrambni igralci le statisti.

To je bila najslabša predstava naših v teh kvalifikacijah. Naš najboljši mož na igrišču je bil vratar Oblak. Ostali so bili bolj ali manj slabi. Tako v fazi napada kot v fazi obrambe. Predvsem na naši desni strani so imeli Hrvaški igralci preveč prostora, za prodore, predložke. Tudi na nasprotni strani Balkovec ni bil razpoložen, v napadu ni niti enkrat prodrl po boku. Hrvati so po dvajsetih minutah dobili prevlado na sredini, povsem so zagospodarili na igrišču.

V napadu je Iličić danes odpovedal, brez njegove dobre igre pa dejansko nimamo možnosti proti tako kakovostni ekipi kot je Hrvaška. Mladi Šeško se je trudil, a je bil popolnoma odrezan od ostalih. Je pa gotovo naš igralec bodočnosti.

Hrvati so bili na drugi strani odlični, za klaso boljši. Zelo razpoloženi so bili v napadu, imajo individualno kvaliteto, ki jo naši žal ne premorejo.

Evforija po prvi tekmi kvalifikacij je sedaj končana. Padli smo na trdna, realna tla. Hrvati so nas popolnoma nadigrali, pretekli, kot da so za prestavo ali dve hitrejši. S takšno igro na svetovnem prvenstvu nimamo kaj početi.

Treba pa je seveda čim boljše odigrati še zadnje štiri tekme kvalifikacij. Ter narediti nekatere spremembe. To pa je seveda naloga selektorja Matjaža Keka in njegovega strokovnega štaba.

V ostalih dveh tekmah skupine H je Rusija premagala Malto z 2:0 Slovaška pa Ciper z istim rezultatom.

Na lestvici vodita Hrvaška in Rusija s 13 točkami, Slovaška jih ima 9, Slovenija 7, Malta in Ciper pa 4 točke.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine