18.9 C
Ljubljana
sobota, 27 julija, 2024

Kobayashi pobral smetano v 40. sezoni, Domen Prevc kronal planiški vikend

Japonski smučarski zvezdnik Ryoyu Kobayashi, ki je že pred prihodom na finale sezone v Planico osvojil veliki kristalni globus za skupnega zmagovalca sezone, je z današnjo zmago v žep pospravil še malega za najboljšega letalca. Domen Prevc je z drugim mestom na zadnji tekmi sezone poskrbel za slovensko rajanje na planiškem prazniku.

Že prva serija zadnje tekme sezone, na kateri ima pravico do nastopa le 30 najboljših skakalcev v svetovnem pokalu, med njimi je bilo pet Slovencev, je napovedala, da se bo ta zima končala s pravim praznikom.

Kobayashi, ki je to sezono dominiral v svetovnem pokalu, poleg obeh globusov osvojil tudi novoletno turnejo, turnejo raw air in Planica 7 za najboljšega v vseh sedmih serijah zadnjega konca tedna, manjkala je le kolajna na svetovnem prvenstvu, je gledalce spravil v evforijo, potem ko je pristal le meter in pol od svetovnega rekorda – pri 252 metrih, kar je ob 50. obletnici letalnice bratov Gorišek nov rekord planiške lepotice. Za veliko veselje 14.300 gledalcev je z 241 metri v prvi seriji in novim osebnim rekordom poskrbel tudi Anže Semenič.

“Dobro sem odskočil, dobil dober veter pod smuči in poletel res daleč. Zelo sem užival med poletom,” je o rekordnem poletu dejal japonski zvezdnik.

Po prvi seriji je vodil Kobayashi. In če je imel domači adut Domen Prevc po sobotni tekmi zdravstvene težave, zaradi katerih je celo izpustil slovesno podelitev odličij, se mu danes to ni prav nič poznalo. Drugi je bil že po polovici tekme, tudi po finalu je zaostal le za “zunajserijskim” Kobayashijem.

“Včeraj sem naredil klasično napako. Ko sem prišel dol, žejen, sem nato pil le vodo, brez sladkorja, brez vsega. Moje telo ni vedelo, kaj naj s to vodo, ni je zaznalo, vsrkalo, zato mi je potem postalo slabo. Celo dopoldne nisem pil, malo sem pozabil, vroče je bilo. A potem sem popoldne užival malo pomarančnega soka, čaje in podobno, pa je bilo dobro,” je o sobotnih zdravstvenih težavah dejal Domen Prevc.

“Prvi polet je bil res za uživati. Sicer nisem vedel, kam me bo pripeljal, zato sem zelo vesel, da se je izšlo, kot se je,” je svoj današnji prvi nastop pospremil 19-letnik in o finalnem dejal: “Pred nastopom nisem vedel, kako daleč moram skočiti, nisem videl črte, ničesar. V ciljni areni sem le nestrpno čakal, kaj bo, in ko je šel tisti ‘rumenjaček’ čez, sem bil res srečen.”

Ker je ob koncu sezone svojo raven skakanja spravil tako visoko, da je zadovoljen, ima ob koncu zime mešane občutke: “Po eni strani sem vesel, da je konec sezone, po drugi mi je žal. Dejstvo je, da bom moral enostavno v prihodnji bolj delati. Zdaj si bom vzel le kakšne tri ure oddiha od skakanja, potem pa bom delal naprej. Sem takšen tip človeka, ki rad sebe ‘matra’, se motivira in to je to, kar jaz rad počnem,” je dejal 19-letnik.

Poleg Domna Prevca sta za pravi ekipni praznik v “top 10” od Slovencev končala še Timi Zajc na petem in Anže Semenič na devetem mestu, med najboljšo trideseterico sezone pa sta nastopila še Peter Prevc, ki je končal kot 19., in Anže Lanišek, ki je bil 29.

“Za nami je izjemo uspešen dan. Trije fantje so bili odlični, Domen, Timi in Anže. Peter je bil odličen v poskusni seriji, potem pa malce slabše. Po teh težavah, ki jih je imel v letošnji sezoni, smo lahko tudi s tem zadovoljni,” je današnjo zadnjo tekmo sezone ocenil selektor Gorazd Bertoncelj in z eno besedo opisal planiški konec tedna: “Fantastično!”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine