Italijanski nogometni prvoligaš Atalanta iz mesta Bergamo, ki ga je marca najbolj prizadel izbruh covida-19, je v soboto zaključil prvoligaško sezono s porazom proti milanskem Interju z 0:2. Šlo je za neposredni obračun za končno drugo mesto v prvenstvu, ki so ga na koncu dobili črno-modri, za katere brani nekdanji slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović. Žal na drugi strani ni bilo drugega Slovenca na delu v Serie A, Josipa Iličića, ki je zadnjo tekmo za Atalanto odigral 11. julija, v zadnjih dneh pa se je zaradi osebnih težav vrnil v domovino. Navijači še vedno upajo, da se bo vrnil, saj je Atalanta februarja dosegla zgodovinski uspeh, ko se je ob svojem sploh prvem nastopu v elitni ligi prvakov uvrstila v četrtfinale, kjer jo čaka zvezdniški PSG.

 

Spomnimo. Aleksander Čeferin je marca, ko je že bila razglašena svetovna pandemija novega korona virusa, sklical sestanek izvršnega komiteja UEFA, ki je prekinil tekmovanje v ligi prvakov. Mnogi so polemizirali, da je to storil mnogo prepozno, saj je bil covid-19 že na pohodu po Evropi. Spomnimo, še 12. marca se je igrala tekma na Anfield Roadu med Liverpoolom in Atleticom pred polnimi tribunami, dan pozneje tudi še na Ibroxu v Glasgowu. Če so imeli nekateri v Madridu že karanteno, vseeno nihče ni preprečil, da ne bi 3000 Špancev potovalo na Otok podpirati svoje nogometaše. Račun je bil drag; mestni strokovni svet za nacionalno zdravje je potrdil, da se je z virusom mnogo ljudi okužilo na tekmi, tudi smrtne žrtve so bile pripisane okužbam s te tekme.

A še mnogo huje je bilo februarja v Bergamu, kjer je bilo eno izmed žarišč izbruha covida-19. Atalanta nima stadiona po kriterijih UEFA, da bi lahko gostila tekmo lige prvakov, zato je gostovala v sosednjem Milanu, na kultnem Stadionu San Siro. Del uspeha Atalante, ki je izločila Valencio, je bil tudi Josip Iličić. Zgodbo poznate. V nekaj dneh se je Italija popolnoma ustavila, ljudje so bili zaprti zaradi totalne karantene, tudi Iličić je ostal ujet v Bergamu. Od blizu je spremljal dogajanje v mestu, kjer so ljudje množično umirali.

Josip Iličić je med ‘lockdownom’ v Bergamu trpel. Prisotna je bila bojazen početi tudi najpreprostejše stvari, spremenili so se človeški stiki. Po poročanju italijanskih športnih časopisov naj bi Iličića močno prizadele razmere v Bergamu, kjer so se vsakodnevno ukvarjali s štetjem mrtvih zaradi koronavirusne pandemije, njihove krste so prevažali na tovornjakih, strah pred okužbo pa je bil prisoten na vsakem koraku.

“Ali je to depresija, lahko povedo samo zdravniki. Atalanta je storila vse, kar je lahko. Trener Gasperini je vedno verjel vanj, tudi ko ga je uvrstil v prvo postavo na tekmi proti Juventusu, čeprav se proti Laziu, Udineseju, Cagliariju in Sampdorii ni izkazal. To ni bilo dovolj. Iskra ni ponovno zanetila ognja,” je zapisal novinar La Repubblice Franco Vanni. Trener Gasperini po tekmi z Interjem ni želel razpredati o zdravstvenem stanju svojega varovanca. Potrdil je samo, da se je Iličić iz osebnih razlogov vrnil v domovino.

Atalanta bi seveda na tekmah s Parizom nujno potrebovala slovenskega reprezentanta, ki je letos do tega premora blestel z igro in goli. Atalanta si je zagotovila nastop v Ligi prvakov tudi v naslednji sezoni, saj je osvojila končno tretje mesto v prvenstvu, kar je izjemen uspeh moštva iz Bergama. Za Josipa Iličića bi to mogla biti največja tekma v karieri. A nekaj se je spremenilo po nadaljevanju italijanske nogometne sezone pred praznimi tribunami v mesecu juniju. Nekateri italijanski mediji odkrito namigujejo, da ga je prevarala žena. Obisk v Sloveniji naj bi bil presenečenje, a je ženo našel v objemu drugega. Mediji še dodajajo, da ga je situacija tako močno prizadela, da zdaj razmišlja celo o koncu kariere.

T. F.