2.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Je v ligi ABA dokončno počilo? Budućnost zahteva razveljavitev finalne serije lige ABA

Finalist letošnje regionalne lige v košarki Budućnost iz Podgorice od vodstva lige ABA zahteva razveljavitev finalne serije končnice prvenstva zaradi vsega, kar se je dogajalo na petih tekmah finala. Vodstvo Budućnosti je napovedalo, da bo o dogodkih v finalu obvestilo predstavnike evrolige. Prvak lige ABA je postala beograjska Crvena zvezda.

 

“Posnetki pred začetkom in med zadnjo tekmo finala, ki so zaokrožili po regiji, so jasno pokazali, da zaradi napada domačih navijačev na igralce KK Budućnosti ni bilo pogojev za normalen potek tekme. KK Budućnost bo od skupščine, torej klubov, ki so člani in lastniki lige ABA, zahtevala, da se razveljavi finalna serija letošnjega prvenstva,” so v izjavi za javnost zapisali na spletni strani podgoriškega kluba.

Pri Budućnosti bodo prav tako zahtevali, da pred začetkom nove sezone liga ABA sprejme nov pravilnik z “uvedbo drastičnih kazni za vse klube, ki bodo na svojih tekmah dovolili le delček tistega, kar si je Crvena zvezda privoščila na zadnji tekmi v Beogradu proti športnemu tekmecu Budućnosti”.

“Nova pravila tekmovanja bi morala onemogočiti situacije, ko igralci med tekmo razmišljajo o lastni varnosti, namesto, da bi se posvečali vrhunskim športnim dosežkom. Ker se je na tej tekmi, med drugim, stopnjevalo tudi rasistično in nacionalistično navijanje domačih navijačev, smo o vseh podrobnosti celotne finalne serije dolžni seznaniti tudi evroligo,” so še zapisali pri Budućnosti, ki za zdaj še ostaja del regionalne druščine.

Liga ABA, tudi jadranska liga, je mednarodna košarkarska klubska liga, ki združuje najboljše košarkarske klube iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije, Slovenije, Srbije in Hrvaške.

Crvena zvezda si je s četrtim naslovom prvaka zagotovila nastop v evroligi v sezoni 2019/20. Na odločilni peti tekmi so premagali Budućnost iz Podgorice s 97:54 in v zmagah slavili s 3:2.

Že pred ogrevanjem so igralce Budućnosti napadli navijači Crvene zvezde in jih prisilili, da so zapustili parket, tekma pa se je začela s precejšnjo, kar enourno zamudo, saj zaradi nesprejemljivih razmer v dvorani gostje niso zapustili garderobe.

Po porazu v finalu je z mesta trenerja Budućnosti odstopil hrvaški košarkarski strokovnjak Jasmin Repeša, ki je konec lanskega leta na klopi nasledil Aleksandra Džikića.

Letošnja finalna serija je minila v znamenju neregularnih razmer tako v domači dvorani Budućnosti Morači kot v dvorani prvakov Pionirju, vseh incidentov in provokacij ter nesprejemljivih dejanj in nešportnega obnašanja navijačev se ni dalo prešteti, domači navijači vsake od ekip pa so kar tekmovali v tem, kdo bo igralce gostujoče ekipe bolj užalil s psovkami in žalitvami ter v igralce in člane strokovnega štaba večkrat pljunil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine