3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Italija ali Portugalska? Le eden od obeh se bo uvrstil za SP Katar 2022

Piše: Jože Jan

Prejšnji petek so se žrebale dodatne kvalifikacijske igre za Katar 2022. 12 državnih reprezentanc se bo borilo za 3 mesta na svetovnem prvenstvu. Italija in Portugalska sta v isti skupini, zato bo vsaj ena od obeh ostala brez svetovnega prvenstva.

Italijanska reprezentanca se bo v prvi tekmi 24. marca 2022 pomerila s Severno Makedonjo, Portugalska pa s Turčijo. Če bosta obe zmagali v tej prvi tekmi, se bosta srečali v finalu 29. marca. Zmagovalec bo uvrščen za svetovno prvenstvo.

Žreb je določil tri skupine:

. Škotska, Ukrajina, Wales in Avstrija

. Rusija, Poljska, Švedska in Češka

. Italija, Severna Makedonija, Portugalska in Turčija.

Do sedaj so si že zagotovili prisotnost v Katarju Nemčija, Danska, Belgija, Francija, Hrvaška, Španija, Srbija, Anglija, Švica in Nizozemska. Poleg Katarja sta že uvrščena tudi Brazilija in Argentina. Svetovno prvenstvo bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra 2022.

Kvalifikacijske igre za vsako svetovno prvenstvo prinašajo veselje in razočaranje. Od leta 1958 , ko se na svetovno prvenstvo ni mogla uvrstiti Španija, ki je imela enega največjih zvezdnikov svetovnega nogometa – sicer Argentinca – Alfreda Di Stéfana, se dogaja, da močnim reprezentancam ne uspe kvalificirati za svetovno prvenstvo.

Na primer na SP leta 1966 v Angliji je bila velika odsotnost Nizozemska, enako kot leta 1970 v Mehiki, kjer sta tudi izostali Argentina in Portugalska. Na svetovno prvenstvo v Nemčiji 1974 niso uspeli Francija, Anglija in Portugalska, zadnja dva tudi ne v Argentini 1978.

Nizozemska se ni uvrstila na naslednja dva svetovna prvenstva (Španija 1982 in Mehika 1986).

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji 2018 niso bili uvrščeni ZDA, Nizozemska in Italija.

Komu bo uspelo v Katar 2022, evropskemu prvaku Italiji ali Portugalski?

 

Vir: ESPN, Panama

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine