16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

ZZZS zaradi koronavirusa dopolnjuje ukrepe

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes sprejel tri dodatne ukrepe, povezane s širjenjem koronavirusa. Med drugim so poenostavili postopke za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov ter spremenili poslovanje pogodbenih dobaviteljev medicinskih pripomočkov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je danes dopolnil nabor ukrepov, s katerimi spreminja način poslovanja s strankami. Zaradi epidemije novega koronavirusa so začasno ustavili delovanje telefonskega klicnega centra nacionalne kontaktne točke za čezmejno zdravstveno varstvo. Stranke naprošajo, naj jih kontaktirajo preko spletne pošte, ob tem pa izpostavljajo, da je ministrstvo za zunanje zadeve odsvetovalo vsa potovanja v tujino.

Na področju ugotavljanja začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov so sprejeli več novosti. Po novem bo lahko izbrani osebni zdravnik izdal elektronski bolniški list brez prisotnosti zavarovane osebe, če bo ocenil, da pregled ni potreben. Med drugim bo lahko izdal elektronski bolniški list vnaprej za vse tiste zavarovance, za katere že razpolaga z odločbo imenovanega zdravnika oz. zdravstvene komisije, in sicer za ves čas, ki je naveden v odločbi.

Osebni zdravnik lahko tudi ugotovi začasno nezmožnost za delo zaradi izolacije samo pri osebah, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom oziroma so zboleli za covid-19, pri vseh drugih zavarovancih, ki imajo razna respiratorna oziroma prehladna obolenja in bi sicer lahko šlo tudi za okužbo z novim koronavirusom, a nimajo potrdila o okužbi, pa ugotovi začasno zadržanost od dela zaradi razloga bolezni.

Na ZZZS so ob tem zapisali, da se strinjajo z mnenjem nekaterih izbranih osebnih zdravnikov, da niso dolžni izdajati potrdil o zdravstvenem stanju zavarovanca oz. potrdil, da posamezniki niso okuženi z novim koronavirusom, ki jih uporabijo za npr. prehod meje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine