18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Združenje VSO v Ormožu obeležilo dan samostojnosti in enotnosti; slavnostni govornik je bil Janez Janša

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je danes v Ormožu obeležilo bližajoči se dan samostojnosti in enotnosti ter obletnico svoje ustanovitve. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, ki je plebiscitarno odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji označil kot vrhunec v zgodovini slovenskega naroda.

“Še danes je jasno, da je ravno plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočil, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje,” je poudaril Janša.

Ob tem je dodal, da se med Slovenci danes velikokrat postavlja vprašanje, ali so se plebiscitne sanje iz mrzlih decembrskih dni leta 1990 uresničile ali ne in ali je to, kar danes imamo, res tisto, za kar smo takrat glasovali. V veliko primerih je po njegovem odgovor ne, smo pa zagotovo glasovali za državo, ki bo sama odločala o sebi in se bo prostovoljno povezala v širše povezave kot sta EU in Nato.

Kot je dodal, smo takrat glasovali tudi za državo, v kateri bomo pred zakonom vsi enaki, a je danes to stvar presoje posameznika, še vedno pa se po njegovem družba deli na prvo in drugorazredne. Pri tem je mnenja, da je Slovenija danes preveč centralizirana, razlike med osrednjim delom države in ostalimi regijami so prevelike, aktualna vlada pa kljub največjemu proračunu doslej ni bila sposobna zagotoviti nekaj dodatnega denarja za občine.

“Za to, kar imamo danes, ne moremo več kriviti drugih. Za to niso več odgovorni v Beogradu ali na Dunaju. Tudi ne v Bruslju, kjer leto dni pred iztekom sedanje finančne perspektive še vedno čaka več kot dve milijardi evrov, pa aktualna vlada tega ne zna počrpati. Niti ministra za to področje nimamo že od septembra,” je spomnil Janša in dejal, da smo za lastno usodo odgovorni sami, a žal velik del Slovencev ne izkorišča dovolj inštrumentov formalne demokracije in ne odhaja na volišča.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik združenja Aleš Hojs, ki je dejal, da je njihovo združenje še kako potrebno. Tudi zato, da še naprej ohranjajo spomin na dogodke, ki jih sicer v slovenski zgodovini morda ne bi bilo več, od Demosovega kluba v Poljčah do postroja v Kočevski reki in še nekaterih ključnih dogodkov slovenske osamosvojitve.

“V naši družbi je treba spremeniti marsikaj. Kot združenje ne mislimo posegati in nikoli nismo posegali v neke druge čase. Mi se s časi izpred osamosvojitve ne ukvarjamo, želimo pa, da se ta sveti čas za Slovence in našo samostojno državo ustrezno obeleži in se ga nikoli ne pozabi,” je dodal Hojs.

Zadnje novice

Sorodne vsebine