16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Zastrašujoče! Notranje ministrstvo z odprtimi rokami sprejema migrante: kljub njih porastu podira žičnato ograjo in vzpostavlja migracijsko politiko, temelječo na solidarnosti in vključujoči družbi?!

Piše: Sara Bertoncelj, Nova 24TV

“V zadnjem obdobju policija beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, kar pa je pričakovano in ne vpliva na varnost v državi,” so ocenili na ministrstvu za notranje zadeve – kar je še toliko bolj zgovorno od dejstvu, da so se pred kratkim odločili za umik ograje na južni meji. “Pričakovano? Javno priznanje Ministrstva za notranje zadeve in Vlade RS, da so napovedali odstranitev ograje na meji zato, da povečajo dotok ilegalnih migrantov,” se je odzval nekdanji predsednik vlade Janez Janša.

Več o aktivnostih ministrstva in policije sta v izjavi za javnost predstavila dr. Simona Zavratnik iz Kabineta ministrice in Tomaž Pavček iz Uprave uniformirane policije, Sektorja mejne policije. “Policija za varnost državne meje dobro skrbi, kar dokazuje tudi število prijetih tujcev in tihotapcev ljudi, po odstranitvi ograje na meji pa bo visoko stopnjo varnosti zagotavljala z dodatno krepitvijo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in hrvaškimi organi, večjo uporabo tehnične opreme in prerazporeditvijo kadrov,” sta povedala med drugim ter napovedala, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato krepijo svoje aktivnosti na območjih, kjer prihaja do povečanja.

Dr. Simona Zavrtanik in Tomaž Pavček. (foto: gov.si).
“Tudi po odstranitvi ograje na meji bo slovenska policija okrepila sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, povečala uporabo tehnične opreme in nabavila dodatno tehnično opremo za varovanje državne meje. Ustrezno bo prerazporedila razpoložljiv kader in na kritična območja napotila specializirane enote za nadzor državne meje,” so napovedali tudi nove izdatke po odstranitvi žice oziroma ograje – kar bo seveda tudi stalo, žal ne le s finančnega vidika, pač pa tudi in predvsem z varnostnega. Število nezakonitih prehodov meje se je letos namreč povečalo za 80,4 odstotka v primerjavi s predhodnim, primerljivim obdobjem leta 2021 – videti je, da postajamo raj za ilegalne migrante, kar z odstranitvijo ograje sedaj tudi javno sporočamo. Od vseh obravnavanih tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo v letošnjem letu – in ki so bili ob tem obravnavani –  jih je 7196 podalo namero za mednarodno zaščito, torej več kot 88 odstotkov.

“Zagotavljanje varnosti, vključenosti in solidarnosti”
Spomnimo, julija 2019 je Okrožno sodišče v Ljubljani, senat je vodil Marjan Pogačnik, dva tihotapca migrantov oprostilo – in sicer z novo razlago zakona, da enkraten prevoz migrantov čez mejo ali po državi, če se prevoznik sicer ne ukvarja s takšnim ravnanjem in ne zahteva plačila, ni kaznivo dejanje. Da enkratno tihotapljenje ni kaznivo, je Pogačniku nato pritrdilo tudi višje sodišče. Ker se zločin v naši državi očitno splača, je v letošnjem letu policija obravnavala višje število primerov kot lani in ob tem prijela kar 130 tihotapcev ljudi – od tega je bilo 115 tujcev in 15 slovenskih državljanov. Za 106 tihotapcev je bil odrejen pripor, kar pa glede na predhodno opisan primer pravzaprav ne pomeni kaj dosti.

“Solidarnost in vključujoča družba sta principa, ki pomenita odmik od rezilne žice in ograje. Hkrati pomenita zavezo, da delujemo v smeri zavzemanja za migracije, ki bodo zakonite, varne in urejene. Torej, prizadevamo si za dostop do azila, učinkovite postopke mednarodne zaščite in dostop do integracije za begunce in tako imenovane delovne migrante,” je v nadaljevanju poudarila Zavratnikova, ki meni, da je spoštovanje človekovih pravic temelj zagotavljanja varnost vsem. Pogosta težava, ki spremlja vprašanje migracij, je tudi kriminalizacija. A po besedah Zavratnikove podatki ne potrjujejo teze o večanju kriminalitete med migranti ali zaradi nje, pravzaprav ti podatki to ovržejo. “Migracij ne dojemamo kot grožnje, ne kot kulturne, ne kot varnostne in ne kot ekonomske,” so zapisali na ministrstvu ter sklenili, da celovita migracijska politika, ki so jo zastavili na ministrstvu, pomeni, da ne bo nihče izključen: “…nikogar ne bomo klasificirali na manj ali bolj podobne nam.” Sodeč po preteklih izkušnjah je tako, da smo na koncu ravno Slovenci še najmanj “podobni nam” – vsaj glede na privilegije, ki se jih deli predvsem pod levimi vladami.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine