9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Žan Mahnič: Zakaj vlada ni poskrbela, da bi primerno obeležili 15. obletnico članstva Slovenije v Natu?

Kakšno je mnenje Vlade RS o našem članstvu v zvezi Nato, glede na to, da se ne držimo niti zavez, ki smo jih sami dali svojim zaveznikom? 

Poslanec Žan Mahnič je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z obeležitvijo 15. obletnice članstva v zvezi Nato Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Republika Slovenija letos obeležuje 15. obletnico članstva v zvezi Nato, ki ravno letos praznuje 70 let od svoje ustanovitve. Žal ugotavljam, da leta, ki se počasi izteka, Vlada ni izkoristila za to, da bi poudarila in predstavila pomen in potrebo našega članstva v zvezi Nato.

Vlada, ki bi želela vsaj delno popraviti javnomnenjsko podporo zvezi Nato, bi letošnje leto izkoristila za pozitivno promocijo zavezništva. Po vsej državi bi se morali vrstiti številni kulturni in drugi dogodki, v osnovnih in srednjih šolah bi morali vsaj kakšno šolsko uro posvetiti ozaveščanju učencev in dijakov, kaj zveza Nato sploh je, kako deluje in kakšne so za nas prednosti članstva. Podobno, kot se je pred dvemi leti v Kobaridu organiziral koncert vojaških orkestrov ob koncu 1. svetovne vojne, bi lahko na enem od glavnih trgov v Ljubljani organizirali koncert pihalnih orkestrov držav članic zveze Nato. Prav tako bi lahko preko oglaševanja državljane ozaveščali o pomembnosti zveze Nato za našo in svetovno varnost, v čast 15. obletnici našega članstva pa bi se lahko organiziralo veliko vojaško vajo, ki bi bila odprta za javnost.

Namesto tega smo bili v letošnjem letu priča le eni rutinski proslavi in okrogli mizi na Brdu pri Kranju. Vlada RS je tako zamudila enkratno priložnost, da bi obeležili naše članstvo v zvezi Nato na način, ki bi bil kar najbolj primeren. Žal se tukaj ne morem znebiti občutka, da se Vlada strinja s tistimi, ki nasprotujejo našemu članstvu v zvezi Nato in se raje obračajo proti Srbiji ali Rusiji, kar nenazadnje potrjuje tudi obisk premierja Marjana Šarca v omenjenih dveh državah v zadnjem času.

Zato vas sprašujem:
1. Zakaj Vlada ni poskrbela, da bi se 15. obletnica članstva Republike Slovenije obeležila na primeren način?
2. Kakšno je mnenje Vlade RS o našem članstvu v zvezi Nato, glede na to, da se ne držimo niti zavez, ki smo jih sami dali svojim zaveznikom? 

MORDA VAS ZANIMA ŠE:

Lažem »humanitarke« Nataše Švikart, ki je ogoljufala bolnega Gala, ni videti konca! Preberite, kako je naplahtala družino iz Bele Krajine!

KOMENTAR: Nauk Lawrenca Arabskega

Ko bodo migranti posilili vašo hčer, zaklali vašega sina, odžrli pokojnino vašim staršem, se spomnite osmerice ustavnih sodnikov, ki so omogočili te zločine

Zadnje novice

Sorodne vsebine