17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Žan Mahnič: Glede na vse do danes slišano, je jasno, da je Šarec vplival in naročil zaposlitev N. H. na Sovi

Razpis na Sovi, na podlagi katerega je bila znanka predsednika vlade N. H. zaposlena, je bil očitno prirejen. Prvi dan decembrske seje državnega zbora so na dnevnem redu poslanska vprašanja predsedniku vlade ter ministrom in ministricam. Poslanec Žan Mahnič je predsednika vlade spraševal glede sporne zaposlitve N. H. na Sovi, ki že več mesecev razburja slovensko javnost.

 

Celoten magnetogram objavljamo v nadaljevanju.

ŽAN MAHNIČ: Direktor Sove Rajko Kozmelj je v enem od svojih intervjujev glede kadrovanja na Sovi dejal: »Tudi zaradi takšnih primerov iz preteklosti smo kadrovanje na agenciji prevetrili, povečali transparentnost in strokovnost. Ob prihodu sem uvedel zaposlovanje prek javnih razpisov. Odločili smo se za pridobivanje in prenovo delovnih sredstev, za izboljšanje delovnih razmer. Vodstvenim kadrom smo ponudili dodatna izobraževanja na področju vodenja.« Glede na to, kaj je temu sledilo, lahko ugotavljamo, da so bile te besede direktorja Sove takrat samo pesek v oči, kajti kmalu smo ugotovili, da je bil ta famozni javni razpis, kjer so se zahtevali, dobesedno, neki »James Bondovski« pogoji, se pravi, neka elita, ki bo zaposlena v Sovi, samo za nekatere.

Za druge, za tiste, ki so tej vladi oziroma predsedniku Vlade bližje, pa so povsem drugačni pogoji. Tako je oktobra odmevala sporna zaposlitev premierjeve znanke s kraticami N. H., ki je bila zaposlena na Sovi. Takrat je predsednik vlade javno dejal, da je s to zaposlitvijo vse po pravilih in da ni nič narobe. Da je že takrat očitno vedel, da je nekaj zelo hudo narobe, priča to, da je skupaj z direktorjem Sove vlada onemogočala nadzor Komisiji za nadzor obveščevalnih služb nad to zaposlitvijo.

Predlagal je inšpektoratu, da izvede nadzor, in kljub temu, da ima inšpektorat pristojnosti samo za neke formalne zadeve, ki jih lahko pri tem pogleda, ne pa tudi vsebinske, je kljub temu ugotovil hude kršitve. Najbolj bode v oči, da je bil razpis očitno glede na zahteve, ki so tukaj noter napisane, prirejen. Predstavljajte si, da je za delovno mesto v oddelku za mednarodno dejavnost pogoj znanje uradnega jezika. Ker je Slovenija članica Evropske unije, je jasno, da je uradni jezik slovenščina. Na predmetnem delovnem mestu pa je bilo višja raven znanja tujega jezika samo zaželeno. Prav tako so še nekatere ostale stvari, ki kažejo na to, da je očitno ta razpis bil prirejen za točno določeno osebo.

Zato me gospod predsednik vlade, zanima naslednje: Kako komentirate ugotovljene nepravilnosti inšpektorata glede zaposlovanja na Sovi? Kako komentirate očitno prirejene razpise na Sovi? Ali ste vplivali na katerokoli zaposlitev na Sovi ali komu naročili, koga naj se na Sovi zaposli? Kdaj ste nazadnje komunicirali z zaposleno na Sovi, o kateri je bilo govora, torej N. H.?

Predsednik vlade velikokrat citira bivšega premierja Janeza Janšo, ko je dejal, da »KNOVS ni pristojen, da odloča o tem, kdo bo zaposlen na Sovi«. S tem se absolutno strinjam, ne pove pa še stavka, ki je temu sledil s strani premierja Janše in sicer da »te pristojnosti tudi vlada nima«.

MARJAN ŠAREC: Naj uvodoma povem, da bi bil James Raymond McCarthy zelo ponosen na vas, vse člane KNOVS, ker ste to spremenili v McCarthyevo komisijo in lovite čarovnice in bi vas želel tudi spomniti, da ko smo prevzeli vlado, je Sova stavkala. In sicer je stavkala že 11 mesecev, kar je zelo unikatno stanje za takšno službo. Direktor agencije, ki ga je naša vlada na novo imenovala, je takoj obudil socialni dialog in uspel prekiniti stavko. Sova se je lahko na polno spet posvetila osnovni dejavnosti, to je zbiranje informacij, ki so pomembne za našo državo in za nacionalno varnost.

Letos smo na vladi tudi ob sprejemu tajnega letnega poročila Sove prvič javno objavili skrajšano poročilo brez stopnje tajnosti. Prav tako smo prvič v zadnjih 20 letih objavili javni razpis za zaposlitev v Sovi. Prijav je bilo več kot 850, to se prej še ni zgodilo. Nekateri prijavljeni so v Sovi že zaposleni, v drugih primerih je postopek tik pred koncem. S temi ravnanji smo dokazali, da vemo, kaj hočemo, da želimo, da Sova deluje transparentno, tam kjer je in kakor je to le najbolj mogoče. Tudi vaša stranka je dvakrat vodila vlado pa tega ni nikoli storila.

Naj poudarim še, da smo Sovi tudi namenili dodatna sredstva, da bi bila Sova kos izzivom, ki so pred njo. Sprejemali smo tudi resolucije, Resolucijo o nacionalni varnosti, želeli smo dati dodatna pooblastila Sovi, da bi bila pripravljena na izzive soočanja z radikalnimi grožnjami, pa ste bili vi tisti, ki ste to vrgli ven. Se pravi vam je varnost, po eni strani jo imate vseskozi na jeziku, v praksi pa delujete drugače. Varnost Republike Slovenije je pa, seveda, naša temeljna prioriteta.

Očitate mi klientelizem, očitate mi še, ne vem, kaj vse, vendar ste vi zadnji, ki lahko to počnete. Vi se na podlagi nekih lažnih novic na nekem portalu, ki mi očita razmerje in, ne vem, kaj še vse, na podlagi tega se vaš vrli KNOVS spravi na lov, zdaj bomo pa mi premierja dobili, zdaj pa premier zaposluje, kakor zaposluje in tako naprej. In to gonite že nekaj mesecev in se pri tem sklicujete na inšpektorat.

Ja, Sova je sama zaprosila inšpektorat za nadzor, zato ker ste sprožali takšne in drugačne govorice. In inšpektorat je jasno ugotovil in mislim, da je to povedala tudi inšpektorica, verjetno tudi na zaprti seji KNOVS, kjer ste bili, ker vi po eni strani sedite v KNOVS in tam zaslišujete, po drugi strani pa sprašujete mene tukaj na odprti sceni. Ja, inšpektorat je povedal svoje, bile so nekatere sistemske nepravilnosti, šlo je za 2 zaposlitvi v prejšnjem mandatu in 2 zaposlitvi v tem mandatu. In kamorkoli bo šel inšpektorat v javnem sektorju, bo lahko odkril takšne in drugačne nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost izbire postopka.

In tukaj ravnate podobno, kot ravna Hrvaška pri arbitraži. Tudi tam je sodišče jasno povedalo, da arbitraža velja, pa Hrvaška enostransko izstopi, tako kot tudi vi tukaj zdaj interpretirate ugotovitve inšpektorata po svoje. Sova bo ugotovitve inšpektorata upoštevala, to pričakujem od direktorja in bo te manjše nepravilnosti administrativne narave tudi odpravila, zagotovo.

In to, da se zdaj že 3 mesece pogovarjamo okoli tega na podlagi neke objave v nekem portalu, je pač, vse pove o tem KNOVS, katerega člani ste, kot sem rekel, te McCarthyjeve komisije, ki bi na vsak način rada nekaj dosegla. Ja, bom tudi jaz citiral gospoda Janeza Janšo, ko je bil predsednik vlade, in sicer bistvo: »To, kdo bo zaposlen v Sovi in katere kriterije mora izpolnjevati, je določeno v sistematizaciji, zaposlovanje pa poteka po postopkih, ki so sicer nekoliko specifični, v glavnem pa enaki kot v celotni državni upravi.«

ŽAN MAHNIČ: Zdaj, glede na to, da nisem dobil odgovora na niti eno vprašanje, bom izvzel iz konteksta tisti prvi del pa si razlagal končanje stavke na Sovi z zaposlitvijo te N. H. Očitno je to vplivalo na končanje stavke na Sovi. Gospod premier, zaposlitev brez izpolnjevanja pogojev ni sistemska napaka. Zdaj poglejte, pogoj za zasedbo delovnega mesta, eden izmed pogojev je bil dovoljenje za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti tajno, tajno EU, tajno Nato. Inšpektorat je ugotovil, da tega pogoja oseba N. H. ni izpolnjevala. Inšpektorica je jasno povedala, česar ni zapisano v poročilu, da v kolikor bi ta pogodba, ko so jo prvič zaposlili, še vedno veljala, je to tako huda kršitev, da bi predlagali razveljavitev pogodbe.

Ker pa Sova niti ni počakala tistih šest mesecev, da bi ta preizkusna doba pretekla, ker so očitno ugotovili, da so jo zaposlili nezakonito, so jo 3. septembra, en dan pred iztekom te poskusne dobe, prezaposlili na delovno mesto, kjer pa je pogoje izpolnjevala. Očitno so ugotovili, da stvari niso bile takšne, kot bi morale biti.

In če kdo ogroža nacionalno varnost, gospod premier, z zaposlitvijo N. H ., jo ogrožate vi. In ne gre za neke navedbe v portalu, ampak vse te navedbe so se izkazale za resnične. Vprašajte direktorja Sove, vam bo povedal isto, kot je nam, kakšne nacionalne grožnje trenutno predstavlja N. H. zaradi zaposlitve v Sovi.

Še enkrat vztrajam na vprašanju, ali ste vplivali ali ste komunicirali oziroma kdaj ste nazadnje komunicirali z N. H.? Glede na to, da ste dobili informacije, da se je župan občine Škofljica v marcu, ko je že bila zaposlena na Sovi, srečal z N. H. in najel detektivsko agencijo. To ste mu očitali v pogovoru v Ribnici, zato me zanima, kako ste to izvedeli? Ali od N. H. ali od koga na Sovi? In od koliko zaposlenih iz njihovih zasebnih življenj še dobivate informacije o njihovem delu na Sovi?

MARJAN ŠAREC: Gospod Mahnič, vi ste očitno gledali veliko filmov o Jamesu Bondu pa še čem. Torej, to, kar je ugotovil inšpektorat, je jasno, da ni ugotovil ničesar takega, kar bi zahtevalo prekinitev pogodbe. To je jasno. Ko drugo, grožnja za nacionalno varnost je prej razkritje dela tajnih podatkov, ki jih je KNOVS razkril v zvezi z arbitražo. Mislim, da je to bolj nevarno. Vi meni lahko očitate, ne vem, kaj, lahko me blatite v vaših portalih, tako kot ste me spomladi s tisto mojo famozno ograjo okoli hiše, tako ste se lotili tudi te zadeve. Lahko mi očitate razmerja, lahko mi očitate, ne vem, kaj, bom preživel. Bomo zdržali. Te vse vaše napade bomo zdržali. Ampak to, da greste pa razkrivati dele tajnega poročila in s tem omogočite sosednji državi še dodatno možnost za pisanje v medijih in uporabljanje v arbitražni zgodbi, to je pa bolj žalostno. To je pa bolj žalostno.

In to, kdo je najemal detektive in kaj je bilo v Ribnici, jaz vas tam nisem videl zraven. Ne vem, me zanima potem, od kje ste vi to izvedeli, če mene sprašujete, od kje sem vse izvedel, potem ste tudi vi očitno dobro obveščeni. Ampak očitno vsi tisti, ki jih ni bilo zraven, več vedo od mene, ki sem bil zraven. Ampak to je že vam v navadi, saj to smo že navajeni s strani vaše stranke. In vaša stranka in Nova Slovenija sta se pač odločili, da bosta sedaj to naprej in naprej in naprej pogrevali. In seveda, ker nimate za nič oprijemljivega prijeti, sedaj vabite na neka zaslišanja.

Ja, bom prišel tudi na zaslišanje na KNOVS, sicer ne vem, kaj ima smisel, če vi že tukaj zaslišujete sedajle v dvorani, ko smo vsi tukaj. Vam lahko sedajle isto povem, kot vam bom povedal tam, ampak iz spoštovanja do samega KNOVS, do parlamentarizma bom prišel. In tukaj sedi gospod Erjavec, ki mu je predsednik KNOVS pred časom očital vikende pa še vedno nimamo teh vikendov, da bi mu jih kdo dal. Skratka, malo si izmislite, malo nabijate in to je za vas zgodba. Izvolite, ste v opoziciji, imate dovolj časa. Uživajte! Se vidimo na KNOVS! Hvala.

ŽAN MAHNIČ: Premier, drago bi vas plačal, kdor vas ne bi poznal. Ker vas poznamo, vemo, kakšna je oziroma bolje rečeno, kakšni ni vaša cena. V skladu s poslovnikom predlagam, da državni zbor opravi razpravo o neodgovoru predsednika vlade, kajti na nobeno poslansko vprašanje ni odgovoril. Ni odgovoril, ali je vplival, ni odgovoril, ali je komurkoli naročil. Postavlja se v vlogo neke žrtve, ampak velika večina v tej dvorani seveda ve, da temu ni tako.

Nihče me ne bo prepričal, da je normalno, da osebo, ki je na bolniškem staležu, v času bolniškega staleža Sova zaposli. Nihče me ne bo prepričal, da za zaposlitev v oddelku za mednarodno dejavnost ni potrebno znanje vsaj enega, če ne dveh tujih jezikov. Nihče mi ne bo prodal tega, da vse, kar pišejo portali, ki so blizu nam po vaše, pišemo same neresnice.

Gospod premier, glede na pričanja, ki smo jih imeli pretekli teden, veste približno, kdo je pričal oziroma verjamem, da točno veste, kdo je pričal, so se vse navedbe na teh portalih potrdile. Pa ker ne želim razkrivati, kaj je župan Jordan direktno tam govoril, ampak tako kot ste vplivali, da jo je zaposlil na občini Škofljica, tako je očitno šlo tudi v tem primeru. In očitno nista samo vidva, ki vesta, kaj je bilo v tistem šotoru v Ribnici, ker je gospod Jordan točno to, kar sem jaz rekel, povedal na komisiji. Me pa zanima, kako boste vi to predstavili, da to ni bilo res.

Nihče v tej državi, ne vlada ne parlament ne KNOVS, nima pristojnosti, da bo odločal, kdo bo zaposlen na Sovi. Vendar pa je za razliko od ostalih služb pri Sovi ena bistvena specifika in to je, da je direktor Sove direktno odgovoren predsedniku vlade. Direktno je odgovoren predsedniku vlade in ne moremo odločati, kdo bo tam zaposlen. V primeru pa, da pride do suma, da je šlo za nezakonito zaposlitev, pa smo pristojni za to. Inšpektorica je jasno povedala, mi smo pregledali izmed vseh štirih kandidatov, ali je bil izbran tisti, ki je dosegel največje število točk. Ne morejo pa oni preveriti, kako je do teh točk prišlo. In glede na to, da je tukaj notri jasno pisalo, ustrezna psihična in fizična pripravljenost, da zaposlitev kandidata ne pomeni varnostnega tveganja za agencijo, ti dve stvari sta se zdaj izkazali, da teh pogojev gospa ni izpolnjevala. Prav tako ni izpolnjevala pogoja tajno EU, tajno NATO. Še enkrat, inšpektorica je jasno rekla, da bi predlagali razveljavitev pogodbe, v kolikor je ne bi prezaposlili. To se pravi, da je šlo za nepravilnosti, in da je glede na vse, kar je bilo do zdaj slišano, tako s strani direktorja Sove kot s strani inšpektorice kot s strani župana Jordana, predsednik vlade vplival in naročil zaposlitev N. H. na Sovi in o tem moramo, predsednik Židan, opraviti razpravo!

Zadnje novice

Sorodne vsebine