7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Zakaj je umrlo toliko Slovencev v domovih za starostnike? Ker je prejšnja vlada vanje spustila okužene uslužbence, zdravljenje v bolnišnici Ptuj pa so celo preprečili kadri levice!

V slovenskem javnem prostoru se pojavljajo različne teorije o umrljivosti starostnikov v domovih za starejše občane, številni pripadniki levice pa želijo statistiko naprtiti trenutni vladi. Toda le kratek sprehod v bližnjo preteklost nam pove, da so okužbe v domove za starejše prinesli uslužbenci iz smučanja v Italiji in Avstriji, saj takratna vlada Marjana Šarca grožnje ni vzela resno, prav tako ne Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki ga je vodila vidna članica SD Nina Pirnat. Spomnimo na brezbrižne izjave o umivanju rok, nedolžnosti virusa in podobne neumnosti, ki se nam bodo za vedno vtisnile v spomin. Poleg tega so v času izbruha koronavirusa med starostniki, vodstvo in zaposleni Splošne bolnišnice Ptuj ter ptujska županja Nuška Gajšek, nasprotovali zdravljenju obolelih.

Nov napad na Vlado republike Slovenije je preko slovenskih dominantnih medijev uprizoril bivši minister za zdravje v Drnovškovi in Ropovi vladi Dušan Keber. Dramatično je v javnih izjavah izpostavljal, da so bolne in okužene starostnike zadržali v domovih za starejše, kar je bila po njegovem mnenju slaba odločitev in je imela tragične posledice. “Znano je da so, kjer se ljudje gibljejo zdravi in bolni, kjer se družijo, to idealne okoliščine za širjenje okužbe. Saj smo celo iz zaporov izpustili veliko večino zapornikov začasno, prav zaradi tega,” je izpostavil Keber. Žal pa Keber tudi boleha za amnezijo, saj so bile prve okužbe v domovih za starejše odgovornost bivšega vodstva NIJZ pod vodstvom Nine Pirnat, ki je okuženemu zdravniku dovolila delati v domu za starejše v Metliki. Z ostalimi pa ni bilo nič drugače, okužbe so se širile tudi v šole.

Na kritiko Dušana Kebra je odgovoril nekdanji direktor Onkološkega inštituta dr. Janez Remškar. Po njegovem mnenju sta za vsakega posameznika življenje in zdravje najdragocenejša. A življenje se lahko konča kadarkoli hitro ali počasi. Zdravniki se zato srečujejo s počasnim tihim usihanjem življenja ali brez zavedanja posameznika. Remškar navaja svoje izkušnje glede dodatka za pomoč in postrežbo, zato ve, da je veliko oskrbovancev nepokretnih in z blažjo ali hudo prizadetostjo enega ali več organov. “Veliko je dementnih. Domovi bi potrebovali povsem drugačno kadrovsko strukturo, kajti to so pri nas v resnici neakutne bolnišnice,” pravi Remškar. Kljub temu, da je Slovenija varno in uspešno rešila prvi val epidemije covid-19, so dominantni mediji naredili vik in krik, ker je od 106 umrlih pacientov umrlo 86 starostnikov v domovih za upokojence.

Šarčeva vlada popolnoma zanemarila resnost novega koronavirusa
Kot smo že od samega začetka opozarjali, že vlada Marjana Šarca ni resno jemala opozoril strokovnjakov, ko smo novice o smrtonosnemu koronavirusu spremljali še iz tujine. V januarju je slovensko javnost o koronavirusu vsakodnevno obveščal dr. Blaž Mrevlje, ki je opozarjal na nevarnost. Tudi Šarčeve vladne uradnike so opozarjali zdravniki, po besedah dr. Igora Muževiča, večkrat, a vlada in NIJZ pod vodstvom Pirnatove sta vztrajala, da gre za ‘gripco’, v tem času pa so se številni Slovenci iz smučanja v Italiji in Avstriji okuženi vrnili domov, kar pa je najhuje – oblasti so jim dovolile, da gredo v tem stanju na delovna mesta, številni prav v domove za ostarele. Prav prvi dnevi marca pa so se izkazali usodne za okužbe v domovih za starostnike v Metliki in Šmarju pri Jelšah.

V slovenski javnosti je odmevala popolna nesolidarnost ptujskih zdravstvenih delavcev v SB Ptuj, ko niso sprejeli okuženih starostnikov iz Doma starejših občanov Ljutomer. V tej nehumani akciji do ljutomerskih starostnikov je sodelovala tudi vidna članica Socialnih demokratov, ptujska županja Nuša Gajšek. S to potezo pa so se zopet dokazali na levem političnem polu, ki so jih polna usta solidarnosti. Žal pa te besede hitro izginejo, ko se je potrebno soočiti z resnično situacijo.

Podobno žalostno zgodbo so doživeli v kraju Šmarje pri Jelšah, ki se je zaradi hitre širitve okužb med lokalnim prebivalstvom spremenil v slovenski Wuhan. Med drugim je največ okuženih in mrtvih bilo prav iz šmarješkega doma starejših občanov. A kljub temu, da hočejo vplivni slovenski mediji krivdo za smrt 86 starostnikov v domovih za upokojence naprtiti trenutni vladi, to ne drži.

Zdravnik Igor Muževič razkril vse nepravilnosti Šarčeve vlade, ki je starostnike po Sloveniji pahnila v kruto usodo preživetja
Okužba se je v domovih za starejše in drugod razširila ob koncu februarja in v prvih dneh marca. Slovenski zdravnik dr. Igor Muževič je razkril resnico o odgovornosti okužb v domovih za starejše po Sloveniji. “Ok, glede na to, da sem res vpet v delo DSO lahko iz prve roke rečem, da je resnica povsem obratna. Okužbe so prišle v domove zaradi priporočil prejšnje vlade in opreme sploh ni bilo, ko je nova vlada prevzela oblast,” se je odzval Muževič.

Dr. Igor Muževič je v svojih zapisih zapisal, da je bila najhujša napaka nekdanje Šarčeve vlade, da so priporočili zdravnikom, ki so smučali v Italiji in se vračali v Slovenijo, da se lahko lahko brez težav vrnejo nazaj na svoje delovno mesto. Sami tudi niso prepovedali nobenih obiskov v domovih za starejše. “Precej močna priporočila. Precej smrtonosna tudi,” se spominja Muževič.

Muževič med drugim trdi, da so vsa zgrešena priporočila Šarčeve vlade nehale veljati z nastopom aktualne vlade. “Velika večina DSO-jev ni upoštevala priporočil prejšnje vlade in smo zaprli vrata. “ se spominja Muževič. Slovenski zdravnik še dodaja, da ne bi prišlo do toliko smrtonosnih žrtev, če bi ukrepi sedanje vlade veljali že ob začetku marca, ko je smrtonosna epidemija pričela svoj pohod.

Pohvalil pa je tudi pravilne ukrepe trenutne vlade, da so takoj po prevzemu oblasti zaprli domove za starejše. Ne pozabimo, da je trenutni predsednik vlade Janez Janša v vlogi opozicijskega predstavnika opozarjal na nevarnost, ki preti Sloveniji. Zahteval je tudi sklic Seje sveta za nacionalno varnost, a se je Šarec požvižgal na zahteve Janše.  Šarec je nekaj potez potegnil takrat, ko je bilo jasno, da bo za nekaj dni njegov prestol zasedel Janša. Pohvalimo lahko edino le bivšega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki se je v zadnjih dneh mandata zavedal resnosti situacije in tudi prepovedal množične prireditve, ki so bile načrtovane v Sloveniji. Med drugim tudi koncert Andrea Boccelija v Stožicah.

Vlada prevzela oblast v kaotičnih razmerah korona krize, ko je kazalo, da bo Slovenija doživela italijanski scenarij
Vsak razumen slovenski državljan ve, kakšna je bila stiska osebja v domovih za ostarele ob tem, da so okuženi starostniki ostali pri njih. V tej krizi so se pokazale tudi težave, na katere posamezni zdravstveni strokovnjaki opozarjajo že desetletja, in sicer, da primanjkuje kadra in prostorov za ustrezno izolacijo. A za to ne moreta biti odgovorni trenutna vlada in največja vladna stranka SDS, ki je komaj prevzela vajeti za vodenje države. Nova vlada pa je oblast prevzela, ko je bila zaradi neukrepanja bivše Šarčeve vlade, epidemija v Sloveniji že na vrhuncu. Kljub temu je vladi uspelo, da je s hitrimi ukrepi zajezila krizo, zdravstveni sistem pa je vzdržal.

V stranki Socialni demokrati pa so najbolj odgovorni za to, da v zadnjem desetletju, niso bile sprejete nujne strategije na področju dolgotrajne oskrbe. “Vlade v Sloveniji v zadnjih desetih letih niso našle niti načina kako ustrezno finančno nadomestiti nepravično prostovoljno zavarovanje, kaj šele , da bi rešile problem dolgotrajne nege in oskrbe,” na Kebrove očitke odgovarja Remškar.

Neodvisni mediji se spotikajo ob vsako potezo uspešne vlade
Dušan Keber je med drugim dejal, da je šlo za nekakšno triažo, ki se seveda izvaja v vojnem času ali v času naravnih nesreč. “Tudi v Italiji in Španiji, ko so bile bolnišnice prezasedene, so se morali odločati, komu pripada respirator in komu ne, ampak mi nismo bili prezasedeni, mi smo delali triažo vnaprej in mislim, da je to popolnoma v nasprotju z zakoni ali pa vsaj z moralnimi normami,” je v izjavi za RTV Slovenija še dodal Keber.

Remškar temu oporeka in sprašuje, od kod Kebru podatki, da so bile kapacitete bolnišnic zasedene tretjinsko, v enem samem domu pa je bilo več okuženih in več bolnikov kot v vseh bolnišnicah skupaj. Žal je bilo veliko zdravnikov v dilemah, kako ukrepati pri varovancih domov, ki so že bili okuženi s covid-19.

“Ocenjujem, da je sedanje ocenjevanje pravilnosti ali nepravilnosti odločitve, da so nekateri varovanci ostali v domovih, prezgodnje. Je pa odraz našega časa, ko se “neodvisni” mediji, spotikajo ob vsak korak, sicer vsaj do sedaj, uspešne vlade,” odgovarja na kritike na račun vlade, Janez Remškar. Ob tem dodaja, da je nujno, stanje preučiti v miru in kritično pretehtati vse odločitve o vsakem posameznem bolniku oz. oskrbovancu doma za ostarele.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine