17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Začenja se volilna kampanja pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami

Pred predčasnimi državnozborskimi volitvami se danes uradno začenja volilna kampanja. Politične stranke in liste bodo imele mesec dni časa za prepričevanje volivcev, da junija oddajo glas zanje. Danes bo tudi dokončno znano, koliko strank in kandidatnih list se bo potegovalo za poslanske sedeže.

Stranke, ki se bodo pomerile na parlamentarnih volitvah, že nekaj časa intenzivno nagovarjajo volivce, a uradno bo volilna kampanja stekla danes. Za nagovarjanje volivcev bodo imele stranke in liste mesec dni časa, do 1. junija opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Sodeč po napovedih strank, ki se bodo potegovale za vstop v državni zbor, bodo v kampanji največ stavile na družbena omrežja ter na neposreden stik z volivci. Tega se v strankah lotevajo na različne načine, predvsem s srečanji in dogodki, ki jih organizirajo po številnih slovenskih krajih.

Danes bo tudi dokončno znano, koliko strank oziroma kandidatnih list se bo pomerilo na volitvah. V četrtek ob polnoči se je namreč iztekel rok za vložitev kandidatnih list, do 12. ure pa je to storilo 22 strank, od tega deset v vseh volilnih enotah.

Kandidature morajo nato prestati postopek preizkusa zakonitosti, volilne komisije posameznih volilnih enot pa morajo v skladu z rokovnikom DVK seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti po izžrebanem vrstnem redu sestaviti do 13. maja. Seznam list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih, bo DVK javno objavila do 18. maja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine