15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Vojko Jevševar, kandidiat za župana v Občini Piran: V občino bi rad čim prej “pripeljal” hitro cesto

Piše: Lea Kalc Furlanič

Vojko Jevševar v župansko tekmo vstopa v drugo. Konkurenca 13 kandidatov različnih novih in mladih strank in list ga ne ovira, ga pa žalosti, saj meni, da etablirane stranke uspešneje gradijo trdno demokracijo. Če bo izvoljen, bo dal prednost čimprejšnjemu sprejetju občinskega prostorskega načrta in hitri cesti od Jagodja do Lucije, na osnovi obojega bo namreč lažje in hitreje storiti preboj v razvoju občine.

 

Demokracija: Gospod Jevševar, kaj bi za uvod našim bralcem povedali o sebi?

Jevševar: V domačem kraju, Luciji pri Portorožu, za katero si kot občinski svetnik SDS prizadevam, da bi ji vrnili izvorno zemljepisno ime Sveta Lucija, me ljudje poznajo kot dolgoletnega “kazinojevca”, saj sem skoraj 40 let kot krupje, inšpektor in direktor delal v slovenskih in tujih igralnicah, pa kot sina pokojnega dolgoletnega ravnatelja piranske gimnazije ter kot aktivnega politika na lokalni in na državni ravni. Tri mandate že vodim lokalni odbor SDS Piran, dvakrat sem se potegoval za poslansko mesto v državnem zboru, v drugo kandidiram za piranskega župana. Na zadnjih poslanskih volitvah sem (kot kandidat SDS, seveda) dobil 500 glasov več kot kandidatka SD Meira Hot in zasedel drugo mesto. Da je SDS prehitela SD, se je zgodilo prvič v zgodovini piranske občine. Sicer pa sem srečno poročen, oče hčere in sina in dedek vnukinje in vnuka, zadnjih sedem let sem upokojen.

Demokracija: Od kdaj ste aktivni v politiki?

Jevševar: Pravzaprav od prvih demokratičnih volitev v Sloveniji. Tedaj sem bil Demosov opazovalec na voliščih Občine Piran, a se politiki zaradi službe oz. pretežno napornega nočnega dela nisem mogel aktivno pridružiti. Politično angažiran je bil tudi moj brat, najprej kot odbornik za Nsi, kasneje pa tudi kot kandidat za piranskega župana. Leta 2010 sem se včlanil v stranko SDS, kjer delujem v več organih stranke.

Demokracija: Zakaj ste se odločili za župansko kandidaturo? In kdo vas ob tem podpira?

Jevševar:  No, sicer bi rad te aktivnosti prepustil mlajšim, a so me za ponovno župansko kandidaturo, kot kaže, uspešno pregovorili člani lokalnega odbora SDS, pa prijatelji in družina. Po razmisleku in ker vem, da bi kot morebitni župan lahko tvorno prispeval k razvoju občine, sem se odločil, da poskusim še enkrat.

Demokracija: Vas “konkurenca” 13 kandidatov za župana, kolikor jih je v Piranu, ovira, skrbi?

Jevševar: Ne, skrbi me ne, bolj me žalosti. Naj obrazložim, zakaj: v demokratičnih družbah se po navadi vzpostavljajo ali kandidirajo etablirane stranke, pri nas, ki imamo kratko zgodovino demokracije, kolikor je pač imamo, pa vztrajamo pri nekakšni folklori vedno novih list, strank ali t. i.  novih obrazov. Po navadi so to  “instant stranke”, ki po navadi zdržijo en mandat ali tudi ne ali se preimenujejo oz. člani prestopijo v druge stranke, jaz jim poljudno rečem “novodobni Janiji Möderndorferji”.  V tem se vidi, da jim ne gre za državljane oz. občane, ampak za svoj ego in svoje koristi.

 

Demokracija: Katere so bistvene točke vašega programa, s katerimi nagovarjate volivce?

Jevševar: Naj najprej poudarim, da kandidiram, ker se prepričan, da lahko s svojo ekipo in z realnim programom za razvoj občine Piran prispevam k hitrejšemu in učinkovitejšemu razvoju občine, kot tudi boljšim pogojem za vse občanke in občane naše občine. Mojo prioritete so pospešiti sprejem občinskega prostorskega načrta (OPN), dokončati že zastavljene projekte, kot so izgradnja vrtca v Luciji, ureditev Jernejevega kanala, stanovanja na Košti itd., v našo občino čim prej pripeljati hitro cesto oz. izvesti že končan Darsov načrt hitre ceste Jagodje-Lucija ter ga tudi nadgraditi s hitro cesto do meje s Hrvaško, skrbeti za infrastrukturi v vsej občini, vendar s poudarkom na podeželju, začeti učinkovito črpati EU-denar za vse že zastavljene in za nove projekte in še kaj. Zavedam se, da se v enem mandatu ne da veliko narediti, vendar se s pravim in poštenim pristopom da marsikaj premakniti.

Demokracija: Kaj bi v piranski občini radi najprej uredili, izboljšali? In kako bi se tega lotili, če bi bili izvoljeni?

Jevševar: Treba je biti realen, vsi kandidiati lahko obljubljamo, kar je všečno ljudem, a dejstvo je, da je treba realno pogledati na finančne zmožnosti, na proračun. Sam bi izpostavil nemudno sprejetje OPN, ker brez tega se ne da prav ničesar narediti. Vzporedno s tem pa ne smemo zanemariti projektov, ki so bili potrjeni v zadnjm mandatu. Jih podpreti z resnimi finančnimi konstrukcijami in se resno zavzeti za črpanje EU-denarja. Treba se je namreč zavedati, da gre tri četrtine proračuna za stroške občinske uprave, za tekoče transferje. Sedaj pa se nam še napoveduje, da bo Globova vlada znižala glavarino. Brez črpanja EU-denarja v naši občini ne bomo nikoli prosperirali, naredili preboja. Tako za nove načrte kot za tiste, za katere smo se že zavezali, da jih bomo uresničili.

 

Demokracija: Prej ste omenili hitro cesto Jagodje-Lucija.

Jevševar: Da, sem velik zagovornik tega, da se vendarle v občino pripelje hitra cesta. Projekt, ki je s strani Darsa končan, potrebuje le zeleno luč piranskega občinskega sveta. Med tem ko se obiramo, pa je šel zagotovljen denar že drugam … Nesprejemljivo je, da nimamo ustreznih cest, a smo druga največja slovenska turistična občina, smo mejna občina itd. Do vseh strateški lokacij v občini (središča Portoroža, letališča, marine, industrijske cone, središča Pirana) se vozimo po starih cestah, še starejših od Mussolinijevih. Tu zaostajamo, in res ne vem, na kaj čakamo. Ta čas pa so obalni župani dali prednost hitri cesti Šmarje-Dragonja, ki ji sicer ne nasprotujem, vendar je tisti projekt šele v teku, projekt hitre ceste Jagodje-Lucija pa pripravljen na izvajanje. Že na polovici tega mandata bi lahko začeli z realizacijo, zaradi zaustavljanja se dela velika gospodarska škoda. V to bi morali prepričati vse tiste, ki so zaradi varovanja narave proti, in jim odpreti oči. Danes je, denimo v naravnem parku Seča, že vsaka hiša civilna iniciativa, ki se bori proti kakršnim koli posegom v prostor, četudi neupravičeno. Brez sprememb, posegov, premikov ne bo šlo. Slediti moramo razvoju Evrope, s tem vzpostavljamo tudi svoj razvoj, ne pa samo nekega kraja.

 

Demokracija: Piranska občina je druga največja turistična občina v Sloveniji. Je to prednost, izziv ali breme za njeno upravljanje?

Jevševar: Vsekakor je to prednost. Še iz gimnazijskih (socialističnih) časov se spomnim, da je bila piranska občina tretja na lestvici po višini BDP-ja. Takrat smo sicer imeli v naši občini tudi nekaj industrije, vendar je gospodarstvo temeljilo na turizmu. Danes tudi tu nazadujemo. Tedaj je bil denimo Lenart na repu, danes je ena najbolj zglednih občin v Sloveniji, ima celo park Evrope, ima ulice in trge poimenovane po očetu Slovenije, dr. Pučniku, mi pa imamo še vedno Marxove, Leninove ulice, Ulice borcev NOB itd. Imamo težave z vrnitvijo avtohtonih imen krajev, kot je denimo Sveta Lucija, in druge nazadnjaške zadeve se dogajajo. In naš turizem  je treba najprej malo povezati. Ljudje, ki hodijo po svetu, to razumejo. Na primer v Avstriji imajo več plovnega, vodnega turizma in športov, kot jih imamo mi, ki smo ob morju. Celo naše sosednje občine so bolj napredne v tem smislu, poglejte Koper, Izolo. Imajo zgledno urejeno obalo, nove plaže, promenade, urejene marine, kolesarske poti, plezalne stene, parke, igrišča, navtični turizem, … Mi pa tega ne znamo izkoristiti. Pri nas ni kohezije, zato vse zamira. In to je hudo narobe. Da o previsokih cenah niti ne govorim. Zaostajamo in čakamo, da nas bo – kaj vem kdo – rešil. Morda Rusi ali kdo?!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine