16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vladajoči politiki naj bi v kratkem sami sebi povišali plače

Politiki si pripravljajo povišanje plač. Uradno o tem v državnem zboru ni še nobene procedure. Ko so lani povišali plače javnemu sektorju, jih sebi niso. Plače poslancev, ministrov, ustavnih sodnikov, predsednika republike in podobnih, so ostale nespremenjene.

 

Politični molk o višanju svojih plač

O tem, kako nameravajo povišati plače, politiki govorijo zelo sramežljivo. Ali sploh ne. Plače bo povišal državni zbor, ker jih določa zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Predlaga pa spremembe praviloma vlada. Na nekoliko smešno vprašanje poslanca SNS Janija Ivanuše vladi, kdaj (mu) bodo povišali plače, česar vlada sploh ne more, so mu iz vlade ta mesec priznali, da so pritiski in da bodi tem še potekali pogovori.

Tako zavito so poslancu odgovorili, kdaj bi poslancem vlada lahko predlagala, da bi v zboru poslancem, ministrom in podobnim povišali plače:

“Dialog o plačah javnih funkcionarjev bo potekal ob robu dialoga s sindikati javnega sektorja o spremembah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Tako kot že z nekaterimi skupinami funkcionarjev, se bodo predstavniki vlade sestali tudi z ostalimi, ki bodo izrazili željo po dialogu, saj je vladna koalicija že seznanjena z razmerami in tudi zahtevami po zvišanju funkcionarskih plač. Glede na cilje, zastavljene v koalicijski pogodbi vprašanje funkcionarskih plač sicer ni med prednostnimi nalogami, bo pa kljub temu, kot že rečeno, dialog o tem potekal hkrati z dialogom o spremembah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.”

Po izkušnjah v preteklosti to praviloma pomeni, da bodo plače politikom verjetno povišane do konca leta. Denimo, z novim letom.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine